Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve stanici Bohumín se srazilo Pendolino s posunovým dílem, strojvedoucí na místě zemřel

Ve stanici Bohumín došlo krátce po páté hodině ráno 27. června 2022 ke střetu dvou vlaků, jednotka Pendolino se srazila s posunovým dílem. Tato mimořádně vážná událost se bohužel neobešla bez následků, o život přišel zaměstnanec ČD.

Při odjezdu vlaku Pendolino (Bohumín-Praha) došlo k jeho vjetí do postavené posunové cesty, ke srážce vlaku s posunovým dílem a vykolejení vlaku Pendolina (2 vozy).

Při mimořádné události zahynul strojvedoucí vlaku Pendolino a další 4 osoby (na posunovém díle) byly zraněny.

Ošetřeni byli čtyři účastníci události, muži ve věku mezi čtyřiceti a třiapadesáti lety. Všichni byli při vědomí a mimo přímé ohrožení života.

Utrpěli lehká a středně těžká poranění – otřes mozku, poranění končetin.

Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče byli transportováni do okolních zdravotnických zařízení – nemocnic v Bohumíně a Karviné, stejně jako do ostravské Městské nemocnice,

uvedla ZZS MSK.

Škoda na posunující lokomotivě se odhaduje na 6 milionů korun a na kolejišti 10 milionů korun; na vlaku Pendolino se bude pohybovat v řádech desítek milionů korun.

Šetření mimořádné události je teprve na začátku, ale předběžně můžeme konstatovat, že vlak Pendolino neměl odjet od nástupiště (návěstidlo mu jízdu zakazovalo); proč se vlak rozjel a další okolnosti této mimořádné události šetříme, uvedla Drážní inspekce.


Hasiči po podrobném průzkumu soupravy Pendolina a posunovací lokomotivy pomáhali zraněným i nezraněným osobám, mj. v bezpečném výstupu a odchodu zpět do budovy železniční stanice Bohumín. Kontrolovali také aktuální technický stav obou vozidel, např. možný únik provozních kapalin.

Zasahovalo zde – vedle Policie ČR (MSK) a ZZS MSK – 5 jednotek HZS Moravskoslezského kraje – ze stanic Bohumín, Karviná, Orlová, Ostrava-Přívoz a Ostrava-Zábřeh, s nimi „domácí“ drážní jednotka hasičů (ze Správy železnic). Té velitel HZS MSK místo tragické nehody během pondělního dopoledne předal.

Hasiči z HZS MSK tak již během dopoledne odjeli na své základny, ale jsou připraveni vyjet na požádání na opětovnou pomoc, především v souvislosti s odpoledním nakolejováním soupravy pod vedením hasičů Správy železnic.

Pro potřeby vyšetřovatelů zde HZS MSK již ráno postavil klimatizovaný stan se stoly a lavicemi. Městská policie Bohumín, která má na starosti omezení pohybu chodců a vozidel v blízkosti místa nehody, do stanu dovezla čerstvou balenou vodu.

27.06.2022 15:00

V Bohumíně začali drážní hasiči s nakolejováním vozů Pendolina po ranní nehodě. Nakolejení prvního podvozku probíhá pomocí hydraulických pístů, pro další manipulaci je na místě připravený také jeřáb. Odklízení soupravy zřejmě potrvá do večerních hodin.

České dráhy, a.s.
Foto: HZS MSK & Drážní inspekce
Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet