Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V supermarketu uhořely desítky lidí

Supermarketem na okraji paraguayského hlavního města Asunción se rozšířil požár. Zahynulo při něm přes 400 lidí.Zdroj a foto:iDnes

Zachvátil celou budovu, která byla tou dobou plná nakupujících lidí. Podle policie zemřelo nejméně 124 lidí, některé zdroje ale hovoří až o 300 obětech.

Místní televize nejprve uvedla, že požár pohřbil nejméně 80 lidí. Úřady zatím žádná bližší číla nesdělily. Zachranáři na místě ale údajně už napočítali 124 těl a další vytahují. Plameny supermarket Ycua Bolanos zachvátily krátce po poledni tamního času. Obchod byl podle svědků plný lidí.

Policisté na místě referovali, že z trosek vynášeli záchranáři a hasiči většinou pouze ohořelé zbytky těl. Paraguayský ministr vnitra ihned povolal do služby všechny policisty a hasiče a nemocnicím nařídil, aby zahájily krizový provoz.

Podle prvních informací požár zavinila exploze plynové bomby. Oheň se poté velmi rychle rozšířil po celé budově i do garáží. Poté, co výbuch plynu poničil střechu, část její konstrukce se zřítila a vypukl požár, který zachvátil především podzemní parkoviště. Množství lidí se udusilo když nemohli najít nouzové východy, které ale podle některých zdrojů v budově vůbec nebyly. Policie prošetřuje hlášení, že lidé byli uvnitř obchodu zavření, protože jeho vedení ve strachu před rabováním a panikou uzavřelo vchody, aby lidé neutíkali bez placení. Doufejme že naše hypermarkety jsou na tom podstatně lépe.

Katastrofu umocnily také špatné technické podmínky policie a záchranářů v této chudé jihoamerické zemi. Televizní záběry daly nahlédnout na týmy hasičů, kteří se zoufale snažili napojit ztrouchnivělé hadice.

Podle posledních zpráv stoupl počet obětí na více než 460, další desítky lidí jsou v kritickém stavu.

Zdroj a foto: iDnes
Sdílet