Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči a zdravotníci z Moravskoslezského kraje společně nacvičovali zásahy u dopravních nehod, zaměstnání se zúčastnily i dobrovolné jednotky

V pěti termínech se na stanicích Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) v Bílovci, Nošovicích a Hlučíně uskutečnilo společné instrukčně-metodické zaměstnání hasičů a zdravotníků zaměřené na zásahy u dopravních nehod.

HZS MSK organizuje pro jednotky sboru dobrovolných hasičů předurčené pro zásahy u dopravních nehod každoročně několik akcí, které jsou zaměřeny na tuto specifickou činnost.

Výcvik tohoto typu a v takovém rozsahu spolupráce se však uskutečnil poprvé. Společně s pracovníky Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje (ZZS MSK) jsme pro více než stovku osob připravili témata zaměřená na problematiku zásahu u nehod s důrazem na rizika, která se u těchto typů mimořádných událostí mohou vyskytovat.

Teoretická část byla zaměřená na současné moderní bezpečnostní prvky ve vozidlech i bezpečné ustavení zásahových automobilů na místě zásahu.

Vysvětlen byl rovněž princip fungování eCall, postup při identifikaci pohonu vozidla a s tím spojená rizika, do kterých v dnešní době patří především elektromobilita a alternativní pohony na stlačený zemní plyn či hybridní technologie.

Velký důraz byl kladen na roli hasičů-zdravotníků při vyprošťování zaklíněných osob ve vzájemné spolupráci se ZZS MSK.

Během praktické činnosti se obě složky společně zapojily do předem vybraných specifických scénářů a byly jim názorně představeny vybrané úkony vedoucí k bezpečnému vyproštění osob z havarovaných vozidel.

Mezi ty patřila především práce s hydraulickými vyprošťovacími nástroji, odstraňování jednotlivých částí karoserie, bezpečnost při práci se sklem i stabilizace havarovaných vozidel. Jednotkám sboru dobrovolných hasičů byly předvedeny vybrané prostředky z prvovýjezdové techniky HZS MSK i postup při hašení vozidel s alternativními pohony. Vyzkoušet si dobrovolní hasiči mohli také manipulaci s transportními prostředky z vozidel ZZS.

Jakub Kozák
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet