Úterý 19. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zvláštní stupeň poplachu byl vyhlášen v obci Zápy při požáru haly

První prázdninový den v pátek 1. července čtrnáct minut před dvacátou hodinou přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje oznámení o požáru haly v Zápech v okrese Praha-východ.

Operační důstojník na místo vyslal jednotky z prvního stupně požárního poplachu. Ten byl po potvrzení požáru ostrahou zvýšen na druhý a zároveň vyslány odpovídající jednotky. Sedm minut od nahlášení události byly už první jednotky na místě.

Ty provedeným průzkumem zjistily, že požár zcela zasáhl dvanáct metrů vysokou skladovací halu o půdorysu 50×15 metrů. Uvnitř budovy se nacházely náhradní díly do automobilů.

Za další půlhodinu byl poplachový stupeň zvýšený na třetí a k události spěchaly další jednotky s cisternami. Velitel zásahu rozdělil požářiště na dva bojové úseky každý s vlastním velitelem. Vlivem požáru byla celá budova nestabilní a hrozilo zřícení konstrukce, proto museli hasiči postupovat při zásahu velmi obezřetně. Z přilehlých rodinných domů bylo preventivně evakuováno 5 osob a několik zvířat.

I přes veškerou snahu se hasičům ještě po hodině nepodařilo dostat požár pod kontrolu. Velitel zásahu rozhodl o přeskupení techniky z důvodu účinnějšího vedení hasebního zásahu a pro plynulou dodávku vody k hašení nechal zřídit čerpací stanoviště.

Deset minut před dvaadvacátou hodinou byl na místě události zřízen štáb velitele zásahu a vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu. K události zamířily další jednotky a zároveň vyvstal požadavek na zajištění pitného režimu a stravy pro zasahující hasiče.

To bylo zabezpečeno cestou Českého červeného kříže. Současně bylo nutné monitorovat koncentraci nebezpečných látek v ovzduší, které zabezpečili příslušníci Chemické laboratoře Kamenice. Měření bylo prováděno na několika místech v okolí požáru s negativním výsledkem

Pár minut před třiadvacátou hodinou se hasičům podařilo dostat oheň pod kontrolu a mohla být nahlášena jeho lokalizace. K posouzení stability budovy byl na místo povolán statik, který zakázal vstup do okolí objektu a zároveň se souhlasem majitele rozhodl o postupné demolici celé budovy. K tomu byla k události přizvána speciální technika Záchranného útvaru HZS ČR.

Hasiči na místě pracovali po celou noc. Druhý den kolem jedné hodiny byl poplachový stupeň snížen na třetí a o hodinu později dokonce na druhý. Některé jednotky se tak mohly vrátit na své základny. Po šesté hodině ranní došlo k vystřídání zbývajících hasičů.

V devět hodin se na místo dostavil opět statik, který monitoroval stav budovy za pomoci dronu, a rozhodovalo se o dalším postupu. Zároveň se na místě sešli hasičští vyšetřovatelé spolu s vyšetřovací skupinou z Generálního ředitelství HZS ČR a Policií ČR ke zjištění, proč k požáru došlo.

Během dopoledne bylo nasazeno pásové rypadlo ze Záchranného útvaru HZS ČR, které strhlo poškozené části budovy. Ty byly statikem vyhodnoceny jako nestabilní. S destrukcí budovy pomáhala také technika soukromé firmy.

Požářiště bylo průběžně monitorováno dronem a termovizí. To pomohlo hasičům s efektivnějším vyhledáváním a dohašováním skrytých ohnisek. Celou noc ze soboty na neděli prováděli hasiči demoliční práce, vyhledávali a dohašovali skrytá ohniska. V neděli 3. července v půl sedmé ráno byl požární poplachový stupeň snížen na základní a další jednotky se vrátily na své základny.

Některé profesionální stanice byly zálohovány dobrovolnými jednotkami, které držely pohotovost na svých zbrojnicích.

Příčina požáru je nadále předmětem dalšího šetření. Výše škody byla předběžně vyčíslena na 100 milionu korun. Hasiči svým zásahem uchránili hodnoty ve výši dalších 75 milionu korun.

Foto: věrní čtenáři webu a HZS STČ
Dagmar Zemanová
HZS Středočeského kraje
Sdílet