Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nový dopravní automobil Volkswagen Crafter pro hasiče obce Rohovládova Bělá pomohly financovat dotace Ministerstva vnitra i Pardubického kra­je

Obec Rohovládova Bělá pořídila pro svou jednotku sboru dobrovolných hasičů nový dopravní automobil v provedení DA-L1Z na podvozku Volkswagen Crafter. Dopravní automobil nahradil původní Volkswagen Transporter, který byl odprodán sousední obci Vlčí Habřina.

Vozidlo bylo pořízeno z dotací od MV ČR-GŘ HZS, Pardubického kraje a nemalého doplatku zřizovatele jednotky.

Nový dopravní automobil dodala v dubnu 2022 společnost OLFIN Car s.r.o., pro kterou „pohasičtění“ vozidla provedla společnost PROGRES SERVIS SIBŘINA, spol. s r. o.

Slavnostní předání proběhlo 2. července 2022 na místním fotbalovém hřišti společně se žehnáním praporu.

V letošním roce slaví naše obec velmi významné jubileum, kterým je 140 let od založení sboru dobrovolných hasičů v Rohovládově Bělé. Během tohoto velmi dlouhého období se vystřídalo ve sboru mnoho lidí, z nichž mnozí již bohužel nejsou mezi námi.

Také technika, vybavení i hasičská zbrojnice prošla za ta léta mnoha změnami. Dnes je naše jednotka vybavena, troufám si říci, na vysoké, takřka profesionální, úrovni.

Dobrovolní hasiči vždy byli a jsou velmi významnou součástí naší obce. Likvidují požáry, následky vichřic, nebo záplav, které jsou především kvůli klimatickým změnám na zemi čím dál častější.

V poslední době se jejich činnost rozšířila o pomoc při zajišťování protipandemických opatření. Jsou významnou složkou integrovaného záchranného systému.

Rád bych zde připomněl i nedávnou a velmi úspěšnou činnost týmů mužů a žen v požárním sportu. Naši hasiči jsou i neodmyslitelnou součástí kulturního a společenského života v naší obci. Každoroční organizování plesu, hasičských závodů, výroční schůze nebo asistence a prezentace techniky na dětských dnech a jiných akcích, vyžaduje také spoustu práce ve volném čase.

Povinností obce je vybavit jednotku odpovídají technikou a vybavením, což se nám daří. Před šesti lety jsme na tomto místě slavnostně předali do užívání našim hasičům novou cisternu, Tatru 815, a dnes mám tu čest předat klíčky našemu veliteli od zbrusu nového dopravního automobilu VW Crafter.

Tento devítimístný automobil byl pořízen letos v dubnu v celkové hodnotě zhruba 1 426 000 Kč. Pro nákup tohoto vozu obec získala dotaci od GŘ HZS ČR a Pardubického kraje v celkové výši 750 000 Kč, zbývajících zhruba 700 000 Kč šlo z rozpočtu obce.

Starý dopravní automobil VW Transporter, byl prodán našim sousedům, dobrovolným hasičům ve Vlčí Habřině.

Vážení hasiči, dovolte mi, abych Vám jménem všech občanů naší obce, jménem zastupitelstva í jménem svým, poděkoval za Vaši obětavou a profesionální prá­ci.

Přeji Vám, abyste techniku museli používat co nejméně a když už ji budete muset použít, aby Vám sloužila spolehlivé a co nejlépe. Přeji Vám, abyste se z vašich výjezdů vraceli ke svým rodinám vždy v pořádku a ve zdraví,

uvedl starosta obce Ing. Václav Fišer.

Přečtěte siOd konce srpna mají hasiči v Rohovládově Bělé novou Tatru, nahradila Škodu 706 - ta obci sloužila 40 let

Nový dopravní automobil má pohon předních kol a manuální šestistupňovou převodovku. Koně pod kapotou jsou naftové, dvoulitrové, čtyřválcové, o výkonu 103 kW. Na levém boku je umístěna zásuvka pro dobíjení a konzervaci akumulátorů Rettbox. Vozidlo je v provedení s vysokou střechou.

Dopravní automobil je devítimístný, sedačka mezi řidičem a velitelem je sklápěcí. Do prostoru osádky se vstupuje posuvnými dveřmi na pravém boku automobilu. Pod druhou a třetí řadou sedadel jsou umístěny čtyři hliníkové přepravní boxy na drobné požární příslušenství.

Elektronicky řízená klimatizace je doplněna nezávislým horkovzdušným topením, výdechy klimatizace jsou vyvedeny i do obložení stropu kabiny. Kabina osádky a zavazadlový prostor jsou nadstandardně vybaveny liniovými LED zdroji ovládanými přepínači u bočních a zadních dveří.

V prostoru druhé a třetí řady sedadel jsou umístěny USB zásuvky pro dobíjení mobilních telefonů přepravovaných o­sob.

Pro spojení je určena analogová vozidlová radiostanice Motorola DM4600, v zavazadlovém prostoru jsou umístěny dobíjecí úchyty pro čtveřici ručních radiostanic Motorola DP 2400e.

V prostoru velitele je instalován dobíjecí úchyt s tabletem SAMSUNG Galaxy s nainstalovaným účelovým SW GINA Tablet. V zavazadlovém prostoru je dále instalována čtveřice dobíječů se svítilnami Streamlight Survivor a držák se světlometem MILWAUKEE.

Světelné výstražné zařízení je červenomodré kombinace s červenou částí rampy na levé straně, v zadní části je oranžová sváděcí alej v provedení krajních světel v červenomodré kombinaci a doplňkovými svítilnami na obou bocích vozidla.

Okolí automobilu je osvětleno LED světlomety na bocích a v zadní části vozu. Dvojice přenosných LED světlometů s magnetickým uchycením a světelným tokem 1 300 lumenů je při přepravě uložena v přepravním boxu pod sedačkami osádky.

Zavazadlový prostor je přístupný zadními prosklenými křídlovými dveřmi. Jeho objem umožňuje uložení devíti zavazadel o objemu 120 l a hmotností 30 kg, v podlaze jsou čtyři kotvící body s tažnou silou každého 3 kN.

Pro uchycení nákladu lze využít i kotevní lišty integrované do podlahy zavazadlového prostoru. Pro uchycení upínacích popruhů pak v případě jejich využití slouží vyjímatelné kotevní kameny.

Pro sledování provozu před automobilem slouží kamera TrueCam H5 s GPS modulem, ve výbavě je i měnič napětí 12/230 V o stálém výkonu 300 W. Vozidlo je dále vybaveno LED světlomety, mlhovými světly s funkcí přisvěcování do zatáčky, couvací kamerou, parkovacími senzory vpředu a vzadu, zesíleným alternátorem, akumulátorem v provedení AGM, manuálním spouštěním regenerace filtru pevných částic, osvětlením nástupních schůdků přední řady sedadel a pevným tažným zařízením pro připojení požárního přívěsu.

Na závěr bychom chtěli poděkovat zastupitelům obce Rohovládova Bělá v čele se starostou obce Ing. Václavem Fišerem za uvolnění prostředků na nákup tohoto vozidla a všem dalším, kteří se na pořízení vozidla jakýmkoliv způsobem podíleli a těšili se na něj společně s námi.

Přečtěte siJednotka sboru dobrovolných hasičů obce Rohovládova Bělá má nově termokameru Dräger UCF 7000
Hasiči Rohovládova Bělá
www.facebook.com/RBHasici

Foto:
POŽÁRY.cz & Milan Reinberk
Sdílet