Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Explozi plynu prý způsobil zkrat

Zatím to vypadá na velkou souhru náhod. Náhodou vznikl elektrický zkrat. Náhodou to bylo na kabelu u plynového potrubí. Náhodou cosi zajiskřilo a nahromaděný plyn vybuchl. Zda bude někdo za červnový výbuch plynu v Tržní ulici v Brně, který zabil čtyři lidi, pykat, není jasné.

„O zahájení stíhání rozhodne komisař do čtyř týdnů. Podezření směřuje k trestnému činu obecného ohrožení z nedbalosti,“ řekl mluvčí brněnské policie Mojmír Popp. Podle něho byly zřejmě kvůli vysokému zatížení vozovky vibracemi od projíždějících vozidel narušeny kabely, vznikl elektrický oblouk o teplotě tisíců stupňů Celsia a vysoká teplota pak narušila polyetylenové plynové potrubí. Začal unikat plyn, který pak vybuchl. Jak přesně byl nakonec iniciován samotný výbuch, zatím vyšetřovatelé nevědí.

Do Tržní ulice byli už pár hodin před explozí obyvateli přivoláni plynaři, protože v ulici byl cítit plyn. Výbuch nastal v době, kdy pracovníci Jihomoravské plynárenské pracovali na zjišťování příčin poruchy. Šéf Jihomoravské plynárenské Dan Ťok je přesvědčen, že jeho lidé za nic nemohou. „Naši pracovníci byli pouze venku a výbuch byl iniciován uvnitř. Z fyziky je známo, že plyn venku nevybuchne, ale jen zahoří. Vybuchnout může pouze v uzavřeném prostoru, kde vytvoří třaskavou směs,“ řekl.

„Iniciace nic neznamená. To mohl někdo jít kolem a zapálit si cigaretu nebo zazvonit na zvonek a bouchlo by to,“ poznamenal starosta Černovic Jiří Hladík. Zdůraznil, že pravou příčinou bylo to, že se roztavil kabel a ten pak protavil polyetylénové plynové potrubí. „Důležité je, proč se to stalo. Kabely přece musí být v chráničkách a podobně. Přece není v pořádku, že se kvůli zkratu protaví trubka. Je otázka, kdo tam ty kabely takto vedl, zda to bylo podle normy,“ upozornil Hladík.

Podle policie však byly normy upravující pokládku elektrických kabelů a plynového potrubí dodrženy. „Zjednodušeně lze říct, že samotný únik plynu nikdo nezavinil. Zkoumáme spíš postup pracovníků přímo na místě, kteří se snažili tu poruchu odstranit. Při instalaci nebylo zjištěno pochybení,“ tvrdí policejní mluvčí Popp.

Tato katastrofa postihla i našeho brněnského kolegu. Díky Vám všem kteří jste přispěli mu bylo již předáno přes 130 000,– Kč. Od obce získal nový byt. Příspěvky stále přicházejí takže celkový výsledek sdělíme po jejím ukončení. Všem Vám ještě jednou mnohokrát děkujeme.
Sdílet