Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ve Třech Sekerách parkují novou Tatru Terra ve zrekonstruované a rozšířené zbrojnici

S pomocí dotace z Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů pořídila obec Tři Sekery pro svou jednotku sboru dobrovolných hasičů novou cisternovou automobilovou stříkačku Tatra Terra. Za 7 984 790 korun včetně DPH ji dodala firma THT Polička.

Parkovat bude společně s dopravním automobilem ve zrekonstruované a rozšířené budově hasičské zbrojnice. „Je krásná, září novotou, je vybavena moderními technologiemi a určitě bude našim hasičům dobře a dlouho sloužit. A nejenom jim,“ uvedla Dagmar Strnadová, starostka obce.

Prostor za zadní částí budovy bude využíván jako podium pro různá kulturní vystoupení, z věže pak bude celá plocha, kde se konají tradiční akce, osvětlena. V budově bude možné při různých akcích využít také toalety – samozřejmě i bezbariérové.

Nad vchodovými dveřmi je do podstavce kameníkem dovytesáno i datum rekonstrukce, socha sv. Floriána, patrona hasičů, je také nově vybarvena, na zdi je umístěna nezbytná tabulka s informací o poskytnuté dotaci.

Jistě vás také zajímá, kolik celé dílo stálo.

Rekonstrukce a přístavba hasičské zbrojnice Tři Sekery vyšla po započtení vícenákladů, odečtení méněnákladů a uplatnění penále na částku 11 378 000 Kč; z toho činila dotace, poskytnutá obci Ministerstvem pro místní rozvoj ČR, 7 076 000 Kč.

Slavnostní předání cisterny i zbrojnice proběhlo 4. června 2022. Nechyběl průvod vesnicí – v čele s dechovou hudbou Hasičanka z Teplé, koncert akordeonového orchestru Alexandra Smutného, přehlídka útočných proudů na čas, kácení máje a mnoho dalšího.

Podvozek cisterny Tatra Terra

Terra je postavena na dvounápravovém šasi T 815–2T5RA3 4×4.2, pohání ji vidlicový vzduchem chlazený osmiválec o výkonu 325 kW, který splňuje emisní normu Euro 5. Převodovka je voze pouze manuálně řazená Tatra 14 TS 210 L.

Brzdy jsou na všech kolech kotoučové, zadní náprava je osazena podmetacími řetězy.

Kromě řidiče jsou do všech opěradel v kabině integrovány držáky dýchacích přístrojů, v šesti dobíjecích úchytech jsou ruční radiostanice, v dalších šesti svítilny. Pod druhou řadou sedadel je vytvořen úložný prostor pro drobné požární příslušenství přístupný shora.

V zorném poli řidiče je displej couvací kamery, v dosahu velitele je přenosný pracovní světlomet a výjezdový tablet. Pro spojení slouží analogová vozidlová radiostanice a digitální vozidlový terminál. V prostoru ovládacího panelu čerpací jednotky je umístěn mikrofon a reproduktor jako druhé obslužné místo vozidlové radiostanice.

V přední části vozu je na podélnících rámu uchycen elektrický lanový naviják s tažnou silou 50 kN, vedle něj je namontována dálkově ovládaná lafetová proudnice.

O doplňování tlakového vzduchu a dobíjení akumulátorů se stará zásuvka Rettbox-air na pravém boku kabiny automobilu.

Červenomodré výstražné zařízení je v kombinaci s červenou polovinou rampy na levé straně vozu. Spuštění, přepínání a vypnutí tónů je pro strojníka řešeno tlačítkem houkačky CAS a je umožněno i samostatným tlačítkem v dosahu sedadla velitele.

Na držácích bočních zpětných zrcátek, na přední části kabiny i vzadu na nástavbě jsou LED pracovní světlomety, zapínají se samostatným spínačem.

Vůz dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 1 200 mm.

Nástavba

Karoserie účelové nástavby je vyrobena z plechů a profilů ze slitiny lehkých kovů technologií prizmatických šroubovaných spojů a lepení.

Nádrž na vodu a pěnidlo tvoří jeden celek a je svařena z nerezového plechu jakosti AISI 316 L a ošetřena pasivací.

V zadní skříni karoserie je namontováno požární čerpadlo THT PKA 2000 – 250. To umožňuje zásah při použití nízkého nebo vysokého tlaku, popřípadě kombinovaný provoz. Proti přehřátí je vybaveno automatickým teplotním odlehčovacím ventilem, nechybí automatická vývěva s možností ručního vypnutí.

Přiměšovací zařízení sestává z proudového přiměšovače, ručně nastavitelné regulační klapky a propojovacího potrubí. Pěnidlo je přiváděno do sání vodního čerpadla.

Pneumaticky výsuvný osvětlovací stožár je osazen LED světlomety a napájen z podvozku Tatry. Stožár je vybaven funkcí samočinného složení do přepravní polohy a to i po uvolnění parkovací brzdy.

Obec Tři Sekery se nachází v okrese Cheb v Karlovarském kraji. Žije zde necelá tisícovka obyvatel. Místní jednotka je zařazena do kategorie JPO III, o své činnosti hasiči informují na webuFacebooku.

Sdílet