Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchranu osoby ze závalu cvičily všechny směny z centrální stanice v Hradci Králové

Při zavalení nebo zasypání osoby ve výkopu je potřeba nejen rychlá záchrana raněného, ale jde také o vytvoření bezpečného prostoru pro všechny zasahující.

A právě výcvikem záchrany ze závalu prošly postupně všechny tři směny z centrální stanice Hradec Králové. Provizorní výkop, ve kterém si mohli hasiči vyzkoušet stabilizaci za využití speciálních technických prostředků, byl připraven v areálu královéhradeckého letiště.

Záchranu ze závalu prováděly jednotky za využití hydraulických a mechanických stabilizačních tyčí a dřevěného materiálu.

Využívaly také tzv. strongbacks – bednící desky ze silné a voděodolné překližky s fošnami, které zabraňují vyvalení nestabilního výkopu a dalšímu závalu. Pomocí těchto prostředků se vytváří bezpečný prostor pro hasiče, aby mohli realizovat záchranu.

Královéhradecká centrála je opěrným bodem pro záchranu ze závalu a sutin pro celý kraj. Výcvik všech směn se uskutečnil pod vedením instruktora z HZS Moravskoslezského kraje, který je zároveň členem USAR týmu.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet