Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vyprošťovací automobil Toyota Hilux pražských hasičů je vybaven odtahovými brýlemi Omars

Hasičský záchranný sbor hlavního města Prahy pořídil malý kompaktní vyprošťovací automobil Toyota Hilux s odtahovými brýlemi Omars 3 FN a navijákem.

Podvozek

Vůz je postaven na čtyřdveřovém podvozku Toyota Hilux o rozvoru 3 085 mm s možností pohonu všech kol, motor o výkonu 150 kW má objem 2 755 cm³. Agregát disponuje elektrickým předehříváním. Převodovka je automatická.

Dvoumístný vůz je dlouhý 4 845 mm, široký 1 910 mm a vysoký 1 900 mm. Jeho provozní hmotnost je 2 970 kg, nejvyšší přípustná 3 490 kg.

Automobil se tak bez problémů vejde například i do podzemních garáží, pohodlně s ním lze manipulovat i v úzkých prostorech historické části města.

Kabina osádky je výrobcem podvozku koncipována jako čtyřdveřová, v prostoru druhé řady sklopených sedadel je vytvořen prostor pro uložení požárního příslušenství. V případě potřeby lze vybavení vyjmout a zadní sedadla pro tři osoby sestavit do jízdní polohy.

O konzervaci a dobíjení akumulátorů se stará zásuvka Rettbox, po nastartování se samočinně odpojí.

Pro spojení slouží analogová vozidlová radiostanice a digitální vozidlový terminál. Ve dvou dobíjecích úchytech jsou ruční svítilny.

Automatická regulace výšky

Na vozidle je namontován automatický systém vzduchového odpružení, který udržuje vozidlo během nakládání, vykládání a přepravy vozidla ve stabilní, správné jízdní poloze.

Tento systém obsahuje vzduchovou nádrž pod vozidlem a pneumatické čerpadlo, které se automaticky aktivuje po zatížení vozidla. Díky tomu se vozidlo automaticky srovná do správné jízdní pozice.

Regulace vzduchu je řízena samonivelačním systémem, který neustále posuzuje náklon osy tažného vozidla zaznamenávající provozní polohu. K přídavné baterii je připojeno čerpadlo, které udržuje požadovaný tlak.

Nástavba

Pro osvětlení bezprostředního okolí účelové nástavby je na obou bocích umístěn LED světlomet, zapnout a vypnout ho lze z prostoru řidiče a z nástavby.

Ve vybavení nechybí ani vzduchový kompresor včetně příslušenství pro huštění pneumatik.

Odtahové brýle Omars 3 FN

Zařízení je napájeno hydraulickým čerpadlem od motoru vozidla, zároveň má vlastní nezávislý elektrický systém. Pohyby jsou poháněny hydraulickými nebo elektrohydrau­lickými funkcemi.

Nástavbu lze ovládat dálkovým ovládáním nebo manuálně pákami hydraulického systému. Vybavení obsahuje vizuální signalizační zařízení a světla pro osvětlení pracovního prostoru.

Ovládání je umístěno v boxu na pravém boku Toyoty.

Při zasunutém rameni unesou brýle na délce 1 220 mm hmotnost 1,2 tuny, při vysunutí na 1 720 mm 1 tunu. Upraveny jsou i pro případný odtah motocyklu.

Ve spodní části brýlí je odnímatelné tažné zařízení Varioblock.

Naviják s tažnou silou 35 kN je vybaven otočnou kladkou pro tažení i mimo osu lana navijáku.

Sdílet