Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Temelíně zvýšili požární ochranu strojovny, doplnili ji o 74 tlakových lahví s oxidem uhličitým

74 moderních láhví s CO2 a nové potrubní rozvody instalovali technici na strojovně druhého bloku. Jde o další z projektů k posílení požární odolnosti Jaderné elektrárny Temelín. ČEZ investice vyšla na jednotky miliónů korun. Stejnou úpravu mají naplánovanou na příští rok pro první blok.

Výměnu 74 lahví naplněné oxidem uhličitým dokončili v těchto dnech technici v Jaderné elektrárně Temelín na druhém bloku. Láhve jsou umístěny v Blokové výměníkové stanici a jsou potrubními trasami propojeny se šesti místnostmi olejového hospodářství strojovny. V případě vzniku požáru by se celý systém automaticky spustil během několika vteřin.

V místnostech jsou speciální čidla. Ta by systém aktivovala v případě kouře, zvýšené teploty nebo plamenů,

uvedl Jan Kruml, ředitel jaderné elektrárny Temelín.

Vedle toho by informaci prostřednictvím EPS dostali i podnikoví hasiči.

Na obou jaderných elektrárnách máme vlastní jednotky hasičů. Ty musí umět zasáhnout do čtyř minut kdekoliv v elektrárně. Systém plynového hašení by jejich zásah významně zjednodušil,

k*onstatoval Bohdan Zronek, ředitel divize jaderná energetika a člen představenstva ČEZ­.*

Každá z lahví je naplněna padesáti kilogramy oxidu uhličitého, který je vhodný k hašení hořícího oleje. Navíc láhve mají vlastní ochranný systém proti úniku CO2.

Každá láhev má speciální ochranný systém, který reaguje na změnu hmotnosti. Pokud by z ní plyn unikal, systém vyšle signál,

vysvětlil Jan Kruml.

Požární ochranu strojoven temelínští zvyšují od roku 2015, kdy vybudovali na mínusových podlažích strojoven a mezistrojoven speciální jímky pro zachycení oleje z turbín a turbonapáječek. Následně k turbínám instalovali speciální požární videodetekci a loni jako ochranu před požárem transformátorů osadili východní stěny obou strojoven požárně odolnými panely.

Ještě letos na druhém bloku dokončí aktuálně běžící instalaci vodního a pěnového hasicího systému. Stejná úprava pak čeká v příštím roce první blok.

Ing. Marek Sviták
tiskový
mluvčí JE Temelín

Skupina ČEZ
Sdílet