Středa 17. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ústecké Spolchemie mají novou Scanii, cisternu jim dodala firma THT Polička

Moderním zásahovým vozidlem – silniční cisternovou automobilovou stříkačkou na podvozku Scania – se může pochlubit vnitropodniková hasičská jednotka ústecké SPOLCHEMIE.

Firma tak úspěšně dovršila již třetí etapu modernizace své hasičské techniky – během uplynulých let prošly generální opravou mj. i další dva hasičské vozy.

Dlouhodobě usilujeme o zvyšování bezpečnosti a vynakládáme na tuto oblast také významnou část našich investičních prostředků. Nové hasičské auto zakoupené za 6 mil. korun je toho dalším konkrétním případem.

Jeho pořízením ale přispíváme i ke zvýšení bezpečnosti města i celého regionu, protože v případě závažných situací může samozřejmě zasahovat i mimo náš areál,

uvedl při slavnostním předání vozu generální ředitel SPOLCHEMIE Daniel Tamchyna.

Celý název nového vozidla zní “CAS 20/4000/240 – S 1 R na podvozku SCANIA P440 B4×2NZ CP 28L” – kdy čísla v první části indikují kapacitu cisterny na 4000 litrů vody a 240 litrů pěnidla.

Vozidlo je vyrobeno na míru pro potřeby případných zásahů v našem areálu a především pro likvidaci požárů.

Disponuje ale i vybavením pro účely na technické zásahy jako jsou úniky nebezpečných látek, ale i pro záchranu osob – od dýchacích přístrojů, přes protichemické obleky a dekontaminační a zdravotnické vybavení až po vyprošťovací nástroje, elektrocentrálu či třeba pět metrů vysoký osvětlovací stožár,

popsal některé přednosti nové “stříkačky” velitel vnitropodnikové hasičské jednotky Jiří Bence.

Podle něj bylo vybavení nové CAS zvoleno tak, aby jeho hasiči byli schopni reagovat na jakýkoli druh zásahu.

V ním vedené jednotce slouží aktuálně celkem 27 profesionálních hasičů a pět dalších zaměstnanců. Ti jsou ve třech směnách v případě potřeby připraveni zasáhnout v areálu již do dvou minut.

Svoji připravenost prověřují pravidelně vedle běžného výcviku na třech taktických cvičeních ročně a navíc i jednom velkém součinnostním cvičení s krajskými i drážními hasiči a dalšími složkami Integrovaného záchranného systému.

Pořízením nového zásahové vozidla však modernizace hasičské jednotky nekončí. Do budoucna se ještě připravuje nákup nového technického automobilu.

Jan Charvát
tiskový mluvčí
Spolchemie
Sdílet