Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ze světového klání policistů a hasičů, z her WPFG 2022, severočeští hasiči přivezli do kraje několik medailí

Josef Kroupa, Jan Šeps a Jan Hocko. Tři profesionální hasiči z Varnsdorfu vyrazili na Světové hasičské a policejní hry… Přesně tak začínalo epické video před třemi lety. A historie se opakuje.

Na WPFG 2022 varnsdorfská trojice vyrazila opět, na hrách ale nechyběli ani jejich kolegové z Ústeckého kraje. Zatímco Kroupa, Šeps a Hocko reprezentují varnsdorfskou stanici, kolega Tomáš Sobecký je přímo z Ústí nad Labem. Na místě se potkali také s Pavlem Novákem z děčínské stanice.

Do nizozemského Rotterdamu vyrazila severočeská výprava získávat medaile v několika sportech. Hasičské TFA (na hrách jako Ultimate Firefighter) je samozřejmostí, s sebou mají hasiči i závodní horská kola a se soupeři se utkali i v zápase.

22.07.2022

Po krátké aklimatizaci přímo na místě hasiči začali mapovat okolí a sportoviště, hned po příjezdu se zúčastnili brífinku disciplíny TFA a zápasníci byli zváženi.

23.07.2022

Jan Hocko, profesionální hasič z Varnsdorfu, získal zlatou medaili za zápas ve volném stylu. Doslova rozdrtil všechny své soupeře.

Zápasil dnes také ústecký hasič Tomáš Sobecký, ten na krk zavěsil medaili stříbrnou.

Prvním dnem probíhal závod Ultimate Firefighter, v kategorii 30+ se zúčastnil Pavel Novák z Děčína. Jedná se o jeho první účast na těchto světových závodech a ve světové konkurenci vybojoval skvělé páté místo.

24.07.2022

Další zlatou získal varnsdorfský Jan Hocko, i když se jedná spíše o odměnu ze dne předchozího. Všichni soupeři se totiž Honzy zalekli a kvůli zraněním bez zápasení odstoupili.

Zato Tomáš Sobecký si řecko-římské zápasení užil naplno a dokázal vybojovat zlatou medaili.

V disciplíně Ultimate Firefighter, kde čeští hasiči běžně ty světové drtí, skončil Jan Šeps v kategorii 45+ na krásném čtvrtém místě. Josef Kroupa ve stejné disciplíně urval stříbrnou medaili, závodil v kategorii 50+.

25.07.2022

Byla by škoda nevyužít týmovou sílu pro týmový závod Ultimate Firefighter, takže čtveřice Kroupa, Šeps, Hocko a Sobecký předvedla neuvěřitelný výkon a po strhujícím závodě, kde se pozice neustále měnily, severočeští hasiči vybojovali druhé místo.

Sobecký si vzal na starosti figurínu, Kroupa měl věž se žebříkem, Šeps vynášel vybavení na věž a Hocko motal hadice.

Pavel Novák doplnil štafetu z Anglie a zahraničním kolegům pomohl k zisku pátého místa.

28.07.2022

Děčínský Novák při své závodní přípravě hodně běhal, byla tak škoda to nevyužít. Nastoupil do pět kilometrů dlouhého cross country běhu a vše zúročil, na bedně stál vlevo a na krk zavěsil stříbrnou medaili.

31.07.2022

Poslední den pobytu čekal na varnsdorfského Josefa Kroupu závod na horských kolech. Zkušený závodník nešetřil slovy chvály, jednalo se v tomto roce o nejnáročnější trať, kterou absolvoval. Byla rychlá, náročná, ale spravedlivá.

Dojel na pátém místě, ale čtvrté bylo reálné. Jen se při finálním předjíždění vrhnul do trávy a ta se namotala na šaltr, tudíž Pepa musel zastavit, trávu vytrhat a nabrané zpoždění už nedohnal.

Celkové shrnutí úspěchů hasičů z Ústeckého kraje

  • Jan Hocko: 2× zlatá medaile v zápase, 1× stříbrná za týmové TFA
  • Josef Kroupa: 1× stříbrná za TFA, 1× stříbrná za týmové TFA, 5. místo v horských kolech
  • Jan Šeps: 1× stříbrná za týmové TFA, 5. místo v TFA
  • Tomáš Sobecký: 1× zlatá, 1× stříbrná medaile v zápase, 1× stříbrná za týmové TFA
  • Pavel Novák: 1× stříbrná medaile v cross country běhu, 5. místo v TFA
Sdílet