Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Budapešti explodovala továrna na zábavní pyrotechniku

Při explozi bylo zraněno několik lidí, okolí zachvátil požár. Během hašení docházelo k dalším explozím.

Okolo sedmnácté hodiny došlo na okraji maďarské metropole (Törökbálint) k explozi a následnému požáru továrny na výrobu zábavní pyrotechniky. Na místě zasahovalo několik desítek hasičů. Následný požár totiž zachvátil okolní domy. Několik lidí je zraněno, zatím ještě není upřesněno kolik a zda došlo ke ztrátám na životech. Během likvidace požáru docházelo k dalším explozím. Podle informací maďarské agentury MTI se v objektu nacházelo okolo 10 tun zábavní pyrotechniky.

Zatím bylo zraněno 10 osob a dva lidé zahynuli, stále ještě hasiči hledají třetího pracovníka skladu. Na zásahu se podílí přes 150 hasičů. Hořel sklad o velikosti 5000 m2. Hasiči museli evakuovat okolní domy a ochlazovat kontejnery s uloženou pyrotechnikou. Ohněm bylo zničeno také deset osobních a několik nákladních automobilů. Práci hasičů mimořádně komplikovaly stále další menší výbuchy v prakticky zcela zničené továrně a jejím přilehlém skladišti.

Vážnou komplikaci představovala i skutečnost, že v bezprostřední blízkosti ohniska výbuchu se nachází benzínová stanice. Zpočátku byly proto k hašení nasazeny hlavně vrtulníky. Podle posledních zpráv se požáry obytných domů již podařilo uhasit, zranění však byla i mezi jejich obyvateli.
Sdílet