Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sportovně – branný den Horní Vltavice

Akce byla určena pro děti ze základních škol z přilehlého okolí a také pro vybrané školy z Českých Budějovic a jedné školy z Prahy, která se nacházela v nedalekém chatovém táboře na škole v přírodě. Akce byla v rámci výuky.

Po zahájení dne starostou obce Horní Vltavice, který nad akcí převzal záštitu, bylo pro děti připraveno veliké množství sportovních disciplín vč. srážení pet-lahví džberovkou. Jako doplňkový program pak byly sportovní disciplíny proloženy různými ukázkami.

Nejprve lékaři a zdravotníci ze záchranná služba Trans Hospital předvedli a vysvětlili poskytování první pomoci zraněné osobě. Děti si rovněž měli možnost prohlédnout sanitku. Dále pak veterináři z veterinární záchranné služby PET Medic ukázali, co dělat, když se zraní pejsek nebo jiné domácí zvířátko. Následovala ukázka policejních psovodů, kteří provedli zadržení nebezpečného pachatele, ukázku výcviku služebních psů a nakonec si děti mohli vyzkoušet, že pejsek, který se zakousne do cvičného rukávu se opravdu jen tak nepustí.

Jako hlavní ukázka pak byla připravena simulace dopravní nehody. Před zraky dětí došlo k dopravní nehodě. Poté byly připomenuty základní informace, děti měli za úkol zavolat na tísňovou linku, sdělit všechny důležité informace a zajistit místo dopravní nehody, aby nedošlo k další nehodě nebo ke zničení stop. Náhodní kolemjdoucí pak poskytli první pomoc jednomu ze zraněných. Na místo se pak přijely hasiči s vozidlem RZA Nissan Patrol ze stanice Vimperk. Zatímco prováděli vyproštění osob za užití vyprošťovacího nářadí, na místo se dostavila záchranná služba Trans Hospital, která začala ošetřovat všechny zraněné. K jednomu vážně zraněnému spolujezdci musela přivolat i vrtulník. Ke zraněnému pejskovi se mezitím dostala veterinární záchranná služba PET Medic. Po úspěšném prvotním ošetření byl pak pejsek odvezen na veterinární pracoviště. Dále na místo přijeli dopravní policisté. Zadokumentovali místo dopravní nehody a od dětí – svědků získali informace, co a jak se stalo. Řidič – viník nehody nebyl nijak vážněji zraněn, proto byl po vyproštění předán do rukou policie. Agresivní a opilý řidič pak při provádění dechové zkoušky začal policisty napadat, proto se na místo dostavila policejní zásahová jednotka, která agresivního řidiče zneškodnila a převezla ho na obvodní oddělení k dalšímu opatření.

Dále profesionální hasiči z Vimperku společně se sborem dobrovolných hasičů Horní Vltavice uhasili požár dvou vozidel. Nakonec policejní pyrotechnik ukázal zneškodnění podezřelého předmětu.

Samozřejmě si děti mohli prohlédnou veškerou techniku a vybavení hasičů, záchranky, policejní Mondeo i zbraně a vybavení zásahové jednotky. Vyzkoušet si mohli i hasičské a pyrotechnické obleky.

Dětem i učitelskému sboru se akce velmi líbila a provedení všech ukázek bylo na vysoké úrovni.

Pořadatelé byli: DHZS Praha, Letní dětský tábor a penzion Boubín, Obecní úřad a Sbor dobrovolných hasičů Horní Vltavice. Zvláštní poděkování kromě pořadatelů a účinkujících pak patří i především: řediteli Policie České republiky, Správy Jihočeského kraje, panu plk. JUDr. Bohumilu Bezemkovi a jeho tiskové mluvčí paní Kameníkové a veliteli pro zásah Hasičského záchranného sboru okresu Prachatice, panu pplk. Vodičkovi.

Michal Procházka
Sdílet