Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výročí sboru SDH Volary

Dne 19. června 2004 oslavili dobrovolní hasiči z Volar, okres Prachatice, 130 let svojí existence. Redakce Požáry.cz se na tuto akci přijela podívat.

Sbor má v současné době 3 vozy Škoda 706 RTH, jeden dopravní vůz DA 12 Avia, automobilový žebřík AZ 30 IFA, jako velitelský vůz je zde Škoda Forman a téměř nově i vůz RZA VW Transporter, speciálně upravený ve firmě Sehat. Ve výbavě samozřejmě nechybí ani známé čerpadlo PS-12. Dále mají k dispozici několik technických přívěsů, a to přívěs na olejové havárie a na pěnu, dále je ve výbavě odsavač kouře a loď s podvozkem.

Celkem má sbor 50 členů a 20 dětí. K dispozici mají i celkem dvě zbrojnice. Ta první – hlavní, mimochodem soutěží v soutěži o nejhezčí hasičárnu, má celkem čtyři garážové stání a nachází se na hlavní silnici v obci. Ta druhá je o kousek dále, jsou to vlastně další čtyři garážové stání v objektu bývalých kasáren.

Oslava byla celkem ve velkém stylu a i přes silnou nepřízeň počasí proběhla velmi pěkně. Mimo jiných sborů z okolí přijeli i další tři sbory s technikou ze SRN.

Ke shlédnutí byli celkem tři ukázky. Jako první proběhl požární útok dětí. Bylo vidět, že se zde dětem dobře věnují.

Jako druhá ukázka byla předvedena simulace dopravní nehody. Osobní vůz, který zezadu narazil do nákladního vozu, se nacházeli dva zranění. Nejprve se na místo dostavila záchranná služba z Prachatic. Po zjištění stavu pacientů začaly poskytovat první pomoc. Poté se na místo dostavili SDH Volary s RZA VW Transporter, který kromě vyprošťovacího nářadí uveze posádku 1+3. Po provedení průzkumu začalo vyprošťování zraněných osob, nejprve spolujezdce. Ukázka byla velmi zdařilá, zvláště bych ocenil způsob vyproštění řidiče a komunikaci mezi záchrannou službou a hasiči.

Poslední ukázku museli místní hasiči secvičit s profesionálními kolegy z Vimperku. Proti sobě najeli dva automobilové žebříky AZ 30 IFA a za každým z nich Škoda 706 RTH. Oba žebříky byly proti sobě vztyčeny, samozřejmě souměrně. Na vrchol pak vystoupal jeden hasič se státní vlajkou, po ním pak byly proti sobě na každém žebříku ve dvou úrovních dva hasiči, každý s C proudem. Za ideálního počasí by pak při stříkání vody byla vidět duha, bohužel však počasí nepřálo a tak byly tak předvedeny fontány ze žebříků.

Svojí techniku a vybavení dále předvedly sbory:
- ze SRN – FF Waldkirchen, FF Perlesreut a FF Saalfeld,
- z okolí – SDH Strážný, Čkyně, Vlachovo Březí, Lažiště, Husinec, Stachy, Vacov, Stožec, Jáma, Horní Vltavice, Lenora a Ktiš.

Jako významní a čestní hosté se ukázek k oslavě výročí účastnili: Velitel pro zásah Hasičského záchranného sboru okresu Prachatice pan pplk. Ing. Vodička, Hejtman Jihočeského kraje pan Zahradník, Vrchní inspektor dobrovolných hasičů ze SRN – Bavorsko pan Max Gassner, Předseda SHČMS pan Richter, starosta okresní organizace SHČMS pan Harvalík, starosta obce Volary Ing. Mrkvička a další zastupitelé a čestní hosté.

Michal Procházka
Sdílet