Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V projektu Recyklujte s hasiči dál přibývá zaregistrovaných sborů, proběhlo losování vítězů prvního kola třetího ročníku Recykloligy

Číslovku 1690 už překročil počet sborů dobrovolných hasičů, které se zaregistrovaly do projektu Recyklujte s hasiči. Před rokem jich bylo 1623. V roce 2011 inicioval spuštění projektu kolektivní systém pro sběr a recyklaci vysloužilých spotřebičů Elektrowin.

Průběžný nárůst zaregistrovaných sborů se projevil i v jednotlivých krajích. Nejvyšší zastoupení mezi registrovanými sbory si stále drží kraj Středočeský se 16 %, s odstupem následuje kraj Vysočina s 12 %, třetí místo stejně jako loni drží kraj Jihočeský s 11 %.

Na projektu se podílí zhruba 30 % sborů dobrovolných hasičů z celé České republiky.

Množství elektroodpadu vysbíraného hasiči za rok 2021 činí 4017 tun. Nejúspěšnějším měsícem v uplynulém roce byl květen 2021, kdy se podařilo vysbírat 659 tun vysloužilého elektrozařízení.

Za první čtvrtletí roku 2022 bylo díky hasičům svezeno na 900 tun vysloužilých spotřebičů. Za dobu dosavadního fungování projektu se tak podařilo shromáždit a předat k recyklaci bezmála 32 tisíc tun starého elektra.

Proč se hlásíte?

Průběžně se zajímáme mimo jiné o to, jak se hasiči o projektu dovídají a proč se do něj hlásí. Možná máte podobnou zkušenost, jen jste se o ni s Elektrowinem ještě nepodělili.

Hasiči z Rokytna například vzpomínají, že se o projektu dověděli od svého obecního úřadu. „Pomáháme správně likvidovat vysloužilá elektrozařízení a ještě za to dostaneme peníze, které použijeme na naši činnost,“ svěřili se.

V Lovčicích zase získali místní hasiči informace z internetových stránek. Výhodou programu je podle nich úbytek starostí, co s vysloužilými elektrospotřebiči, pro lidi pak jednoduchá možnost zbavit se jich a ještě navíc ekologicky. SDH Lovčice získané finance využívá na akce pro děti.

Lidé v Račicích si podle místních hasičů už zvykli, že sbor provádí sběr elektroodpadu, a nemusejí se tak trmácet se spotřebiči do 10 kilometrů vzdáleného Vyškova, kde je sběrný dvůr. „V této činnost nás podporuje obec, která sboru vyčlenila místo, kde je možné elektro skladovat,“ doplnili hasiči z Račic do dotazníku Elektrowinu.

Práce s mládeží je ostatně obvyklou oblastí, do které směřují peníze získané na odměnách za vysbírané spotřebiče. V SDH Křovice pro ně ale našli prozaičtější využití. „Pomáhají uhradit náklady na energie,“ říká starosta Martin Bartoš.

V Rožďalovicích zase odměny za vysbírané spotřebiče pokrývají 10 procent nákladů na nákupu výbavy za rok.

Občas se mezi elektroodpadem najde i nějaká ta rarita. Do této kategorie patří třeba jeden z prvních televizorů tuzemské výroby, legendární Mánes. Ten získali hasiči z Lovčic.

V Chudoslavicích našli mezi vysbíranými spotřebiči dokonce dřevěnou pračku.

To v SDH Řídeč ale po raritách nepátrají. Podle nich je důležitější, že lidé v obci díky sběru vyklidili půdy svých rodinných domů.

Recykloliga přináší peníze navíc

V každém měsíci roku 2021, počínaje červencem a konče prosincem, mohly SDH získat za realizovaný sběr vysloužilého elektra kromě obvyklých odměn od Elektrowinu také jeden soutěžní los. Ve hře bylo celkem 61 000 Kč.

Byl to již druhý ročník, losování se zúčastnili předseda představenstva Elektrowin a.s. Roman Tvrzník a také starostka Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska paní Ing. Monika Němečková.

Výherci prvních míst se stali: SDH Doubravka, SDH Dolní Marklovice a Stráž nad Nežárkou. Super vítězem druhého ročníku se stal Sbor dobrovolných hasičů z Chudoslavic, který získal finanční odměnu ve výši 10 000 Kč.

Vyhlásili jsme již 3. ročník Recykloligy

„Další ročník byl zahájen opět v dubnu a kromě tradičních odměn za svezené vysloužilé spotřebiče, pokračujeme, vzhledem ke kladným ohlasům, i v soutěži Recykloliga,“ avizuje předseda představenstva ELEKTROWIN a.s. Roman Tvrzník.

Je to jednoduché. Stačí, aby sbor dobrovolných hasičů byl zaregistrován v projektu Recyklujte s hasiči a ve sledovaném období uspořádal alespoň jeden svoz vysloužilých elektrospotřebičů. Tak obdrží losovací číslo, které bude zařazeno do elektronického o­sudí.

V pátek 29. 7. 2022 proběhlo losování vítězů třetího ročníku Recykloligy, vylosovány byly tyto sbory:

  1. místo – SDH Majetín
  2. místo – SDH Běhařov
  3. místo – SDH Nákří
  4. místo – SDH Toušice
  5. místo – SDH Suchdol
  6. místo – SDH Řídeč
  7. místo – SDH Písek
  8. místo – SDH Staré Hamry
  9. místo – SDH Dobrochov
  10. místo – SDH Huzová

Všem vylosovaným sborům gratulujeme!

Neváhejte a zaregistrujte svůj sbor prostřednictvím formuláře, který je k dispozici na webových stránkách www.recyklujteshasici.cz.

Sběr mobilů

Se Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska jsme připravili celostátní aktivitu pro kolektivy mladých hasičů s názvem Připoj se k nám, nebuď lhostejný, sbírej! Ti mohou na okresní Hry Plamen donést vysloužilé mobily.

„Výtěžek pak půjde na podporu činnosti úseku mládeže sdružení,“ doplňuje starostka Ing. Monika Němečková.

Sdílet