Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Středočeští hasiči měli napilno

Hasiči ve Středočeském kraji měli během víkendu plno práce s hašením požárů lesa, polí i suchých porostů podél železniční trati. Ilustrační foto.

Zasahovali na Kladensku, Kolínsku i Nymbursku a celkové škody dosáhly statisíců korun. Na Kladensku dnes hasiči odpoledne zasahovali hned u tří větších požárů. U obce Žilina likvidovali požár dvou hektarů lesa, který způsobil škody asi 100.000 korun. Oheň už mají pod kontrolou, dále se nešíří a dohašují postupně jednotlivá ohniska. Kladenští hasiči vyráželi odpoledne také k požáru slámy a strniště mezi Poštovicemi a Radešínem a zdolávali také požár pole u Kralovic, kde shořely asi dva hektary vzrostlé pšenice. Oheň způsobil škodu asi 60.000 korun a s největší pravděpodobností jej způsobila lidská nedbalost či úmysl.
V sobotu likvidovali hasiči požár více než čtyř hektarů převážně borového lesa mezi Hradištkem a Daskou na Nymbursku. Oheň napáchal škody asi 80.000 korun, zatímco dalších 400.000 korun hasiči uchránili. I tam podle mluvčího sehrál roli zřejmě lidský faktor. Les navštěvuje řada lidí, protože je to významná turistická oblast.
Další větší požár museli v sobotu likvidovat podél železniční trati u obcí Tatce, Poříčany a Tuklaty na pomezí Kolínska a Nymburska. Oheň se rozšířil od jiskry při brzdění vlaku a postupně zachvátil suchou trávu, strniště i křoviny v blízkosti trati. Hořelo v úseku dlouhém asi 300 až 500 metrů, ovšem ne souvisle, ale v několika oddělených ohniscích. Oheň napáchal škodu asi 50.000 korun.
Sdílet