Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Vysočiny vítězí

Nejlepší dobrovolní hasiči a hasičky jsou z kraje Vysočina. Ukázaly to dnešní výsledky devátého ročníku soutěže O putovní pohár starostky městského obvodu Ostrava-Pustkovec.

Klání bylo součástí Extraligy České republiky v požárním útoku a zúčastnilo se ho 40 družstev mužů a 11 družstev žen z celé republiky, řekl Petr Holuša z pořádajícího sboru dobrovolných hasičů v Pustkovci. Soutěžní týmy měly v obou kategoriích sedm členů.
„Je to soutěž v požárním útoku, což je jedna z disciplín požárního sportu. Princip spočívá v tom, že se běží na devadesátimetrové trati a pomocí hadic se musí zdolat terče na čas. Ženy mají trať o dvacet metrů kratší,“ vysvětlil Holuša.
Prvenství si z Ostravy odvážejí členové sboru dobrovolných hasičů z Petrovic u Třebíče a jejich kolegyně ze Lhotek u Žďáru nad Sázavou. Obě vítězná družstva navíc podala rekordní výkony. Nejlepší hasiči trať zaběhli za 17,6 sekundy. Vítězky zabodovaly s časem 17,92 sekundy. Například u dobrovolných hasičů byl dosavadní český rekord 17,98 sekundy.
Petrovické družstvo se soutěže zúčastnilo poprvé, řekl vedoucí týmu Pavel Fiala. „Trať byla velice dobře připravená, občerstvení taky dobré,“ pochvaloval si třicetiletý muž, kterému hasičství učarovalo už jako pětiletému dítěti.
Dobrovolní hasiči jsou nedílnou součástí integrovaného záchranného systému. Kromě povinností, které vyplývají z ochrany majetku a osob, se věnují požárnímu sportu, což je jejich příprava na zásah.
Sdílet