Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Pardubicích pokračuje třídenní společné mistrovství družstev dobrovolných a profesionálních ha­sičů

Po dvou letech se opět vrací společné mistrovství družstev dobrovolných a profesionálních hasičů, které se koná poslední srpnový týden od 26. do 28. srpna 2022 na městském stadionu Hvězda v Pardubicích a na hasičském stadionu v Hradci Králové.

Profesionální hasiči budou soutěžit i v kategorii jednotlivců, a to ve výstupu na cvičnou věž a v běhu na 100 m s překážkami. Součet časů z těchto disciplín pak ocení nejlepší závodníky ve dvojboji.

Stejně jako dobrovolní hasiči budou profesionální hasiči soutěžit v kategorii družstev ve třech disciplínách: v běhu na 100 m s překážkami, ve štafetě 4×100 m s překážkami a v požárním útoku. Součet nejlepších výsledků jednotlivých družstev poté určí pořadí na prvních třech místech.

Dobrovolné hasiče bude zastupovat celkem 17 družstev mužů a 17 družstev žen. Kromě zástupců z řad Sdružení hasičů Čech Moravy a Slezska budou o nejlepší výsledky usilovat i zástupci z České hasičské jednoty a Moravské hasičské jednoty.

Z řad hasičského záchranného sboru se na start postaví 14 družstev, které budou zastupovat jednotlivé kraje a jedno soutěžní družstvo HZS podniku, které nominuje Asociace velitelů HZS podniků, z. s.


V pátek 26. srpna 2022 v 18.30 hodin bylo slavnostně zahájeno Mistrovství ČR profesionálních a dobrovolných hasičů v požárním sportu na Městském atletickém stadionu Hvězda v Pardubicích.

Mistrovství ČR v požárním sportu je pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, primátora statutárního města Pardubic Martina Charváta a náměstka primátora Jakuba Rychteckého.

Všechny závodníky z celé České republiky přivítal generální ředitel HZS ČR genpor. Vladimír Vlček i starostka Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

Slavnostního zahájení se účastnil nejen ředitel HZS Pardubického kraje plk. Aleš Černohorský, ale i řada významných hostů senátor i senátorka Parlamentu ČR.


Samotné mistrovství již v pátek odstartovalo první disciplínou na hasičském stadionu v Hradci Králové, a to výstupem do 4. podlaží cvičné věže.

V této disciplíně musí soutěžící s hákovým žebříkem o hmotnosti nejméně 8,5 kilogramu k věži, zavěsí jej na parapetní desku okna 2. podlaží cvičné věže, vystoupí po něm, vysedne na parapetní desku, převěsí žebřík do 3. podlaží, a takto pokračuje až do 4. podlaží.

Pokus je ukončen, dotkne-li se soutěžící podlahy ve 4. podlaží cvičné věže. Jen pro představu, parapet 4. podlaží cvičné věže je ve výšce téměř 11 metrů. Dobrovolní hasiči tuto disciplínu neabsolvují.

Výstup do 4. podlaží cvičné věže

  1. místo – Daniel Klvaňa z HZS Moravskoslezského kraje, čas :13, 70 s
  2. místo – Milan Netrval z HZS Plzeňského kraje, čas 14,30 s
  3. místo – David Dopirák z HZS Plzeňského kraje, čas 15,02 s

Dvojboj HZS jednotlivci

  1. místo – Daniel Klvaňa – HZS Moravskoslezského kraje (součet časů 29,76 s)
  2. místo – Jan Vyvial – HZS Moravskoslezského kraje (součet časů 30,25 s)
  3. místo – Pavel Krpec – HZS Moravskoslezského kraje (součet časů 30,82 s)

Družstva SDH – ženy – běh na 100 m s překážkami

  1. místo – SDH Bystřice nad Úhlavou (Plzeňský kraj)
  2. místo – SDH Letohrad – Kunčice (Pardubický kraj)
  3. místo – SDH Dolní Měcholupy (hl. město Praha)

Družstva SDH – muži – běh na 100 m s překážkami

  1. místo – SDH Lhenice (Ústecký kraj)
  2. místo – SDH Mistřín (Jihomoravský kraj)
  3. místo – SDH Zbožnov (Pardubický kraj)
Sdílet