Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

O co půjde na Letné?

V rámci Týdne hasičů se kromě jiného bude konat Světové mistrovství ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel. Oč v této soutěži vlastně jde?

Pravidla této soutěže jsou odlišná od podobných soutěží pořádaných u nás. Zatímco podle českých pravidel je nutné odstranit z vozu všechny dveře a střechu a vyprostit figuranty v čase do 12 minut, podle světových pravidel je vše jinak.

Jsou tři různé disciplíny. První je vyproštění osoby do 20 minut za použití jakéhokoliv nářadí, druhá je vyproštění bez použití hydraulického zařízení a třetí rychlé vyproštění do 10 minut.

Rozdíl je také v přístupu rozhodčích. Není nijak dáno co všechno je potřeba z vozu odstranit, důležité je že nesmí být nijak ohrožen figurant. Vše záleží na péči o zraněného. Protože má simulované zranění krční páteře je nutné po celou dobu zajistit stabilní polohu bez nebezpečí pro zraněného. Na tom je celá soutěž postavena. Základem je nepohnout s figurantem až do vytvoření cesty ven. Rozhodčí jsou na to velice pozorní a přísní a za ohrožení figuranta tým okamžitě diskvalifikují.

Auta také nejsou vcelku jako na našich soutěžích, ale jsou různě zmačkaná,položená na boku či střeše nebo překryta dalšímy vozy. Soutěžící je dopředu nevidí, takže velitel soutěžního družstva se musí rozhodnout až po zahájení vyprošťování, jak se bude postupovat.

Tento systém pochází s Anglie a na světových soutěžích se používá více než 20 let. Snahou je co nejvíce přiblížit soutěž skutečným podmínkám zásahu.

Pro česká družstva bude novinkou a uvidíme jak se s ním vyrovnají.
Sdílet