Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Přilba Heros H30 od Rosenbauera je sestřička Titana: lehčí, menší a levnější; navíc má vzadu poziční světlo

Nejnovější hasičská přilba od Rosenbauera s označením H30 má dle slov výrobce stejnou DNA jako její větší bratr Titan, je však lehčí, kratší a vzadu svítící/blikající. Do testu nám ji zapůjčila Požární bezpečnost.

Na první dobrou je těžké novinku zařadit. Rosenbauer dlouhodobě nabízí i přilby Matrix a Smart, které se nebojíme označit za „lehké“. Nová „há třicítka“ přebírá od Titana několik designových prvků, přední svítilnu, kromě brýlí (mohou být i tónované) také štít (čirý, nebo zlatý) a možnost uchycení masky dýchacího přístroje.

Titana ale nenahrazuje, nýbrž doplňuje.

Exaktní odpověď dá až nahlédnutí do norem. Zatímco mezi hasiči hojně rozšířený Titan je dle normy EN 443:2008 certifikován jako B/3b, nová H3 je A/3b.

Což zjednodušeně řečeno dle normy znamená, že „A“ nechrání tak důkladně oblast kolem uší. Na stranu druhou to znamená, že v ní lépe uslyšíte, což se při poslechu vysílačky u zásahu mnohdy může hodit. Část za lomítkem, 3b, určuje, že obě přilby chrání (při použití štítu) i nos a ústa.

Navzdory této malé odlišnosti ale lze H30 použít pro hašení uvnitř budov, pojďme se tedy podívat na detaily.

Přečtěte siVyzkoušeli jsme hasičskou přilbu HEROS - TITAN od Rosenbauera

Aktuálně u hasičů používané nejnovější Gallety a Titanové váží cca 1,4 kg, což není pro každodenní nošení úplně málo. U nové H30 Rosenbauer dokázal srazit hmotnost na 1,23 kg a někdo tak může ubraných 170 gramů ocenit.

Světlo vpředu, mlhovka pro lepší viditelnost vzadu

Na čelo přilby lze umístit svítilnu. Je zcela stejná jako u Titana – na tři AAA baterie (jsou přiložené), použitelná ve výbušném prostředí, prachotěsná, splňující normu IP 67 s přibližně desetihodinovou výdrží. Váží 130 gramů.

Když u světel zůstaneme, vyplatí se přilbu H30 otočit – na zadní části totiž nalezneme jednu z těch větších inovací. Nad kolečkem-knoflíkem, kterým se nastavuje velikost, je nyní vytvořen prolis, do kterého lze umístit poziční světlo, nebo chcete-li – „mlhovku“.

Až 200 hodin na jednu AAA baterii zvládne svítit červené světélko, díky kterému je hasič vidět zezadu o něco lépe – hlavně v zakouřeném prostoru. Samozřejmě záleží i na tom, jaká z pěti možných svítivostí je nastavená (jak ji nastavit se dozvíte v přiloženém manuálu).

Světlo splňuje třídu ochrany IP 54, v souladu s požadavky na ochranu proti výbuchu je zachován stupeň krytí IP 20. Váží 36 gramů. Zatímco baterie v přední svítilně vyměníte i s pětikorunou místo šroubováku, u mlhovky jsou šroubky křížové.

Pohodlnost nade vše

Jak jsme již zmínili, zadní knoflík pro „utažení“ přilby kolem hlavy zůstal. Proč měnit něco, co funguje – tedy, alespoň někomu… Známe i hasiče, kterým Rosenbauer prostě nesedí, přepadává, nedrží.

Už dávno ale neplatí, že přilbu vybalíte z krabice a prostě ji používáte. Vyplatí se věnovat prvotní hodinku přesnému štelování, u zásahu se vám pak přilba odvděčí. To ostatně platí i pro Titana, kde je systém nošení velmi podobný.

Celou výstelku lze vyjmout a přesně nastavit, postup je podrobně popsaný v manuálu. Stejně tak lze posunout těžiště přilby.

Vložka pomáhá i s tepelnou izolací, minimalizuje také energii případného nárazu.

Po spodním obvodu přilby je opět ochrana hran, oproti bratříčkovi ale přilba nedokáže „stát“. Na skříňce vám vždy přepadne dopředu a opře se o štít. Ale jasně, to vadí jen u úplně nové přilby, protože stačí jedno drbnutí o něco při zásahu a už je to jedno…

Všechny štíty na ochranu obličeje a očí jsou certifikovány podle normy EN 14458 a jsou navrženy v nejvyšší optické třídě 1. Zajišťují lepší viditelnost během používání a jsou i při dlouhodobém používání pohodlné na nošení. Problém nebudete mít ani v případě, že nosíte brýle.

U hasičů už našla své místo

U (nočního) zásahu přilba samozřejmě budí zájem nejen kvůli zadní pozičce, ale i svému tvaru. Opticky totiž na hlavách hasičů působí širší a některý z velitelů by mohl mít pocit, že to je „lehká“ přilba. To jsme ale popsali výše.

Máme je ve výbavě od loňského prosince a jsme spokojeni. Nastavení je trochu pracné, ale to uděláte jednou a potom si už jen hrajete s kolečkem vzadu na přilbě.

Plus je integrovaná svítilna, neplete se na boční straně, když si nasazujete masku s kandahárem. Skvělé jsou i zadní červená světla, podle kterých si ve tmě poznám svoji jednotku (zatím je nikdo v okolí nemá). Jsou pohodlné i při dlouhém nošení.

Případné poškození povrchového nástřiku, třeba silným nárazem do rozvodu sprinkleru a pod. lze přilbu opravit opravnou sadou. Ochranný štít lze překlopit téměř přes celé hledí masky,

uvedl v komentářích Martin V. z jednotky Mladé Buky.

Přilbu lze zakoupit přímo na webu distributora Rosenbauera pro Českou republiku, společnosti Požární bezpečnost. Ceny začínají na 8 489 Kč, liší se dle požadované výbavy.

Sdílet