Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tatra hasičů z Plánice prošla celkovou rekonstrukcí, novou nástavbu vyrobila firma KOBIT – THZ

Cesta k rekonstrukci cisterny hasičů obce Plánice nebyla nijak jednoduchá a jelikož pořízení nové cisternové stříkačky se v dnešní době rovná nemalému zázraku a finančně nákladné záležitosti, hasiči jsou velice rádi za kompletní rekonstrukci „staré“ Tatry.

Vše začalo v květnu 2021, kdy nám byla schválena dotace na rekonstrukci Tatry. A poté začal ten správný kolotoč. Telefonování, jednání, ježdění, vymýšlení a v neposlední řadě sestavení technických podmínek pro rekonstrukci naší cisterny.

V říjnu téhož roku bylo rozhodnuto, výběrové řízení pro rekonstrukci vyhrála firma KOBIT-THZ. Celková cena vozidla činila 5 499 450 Kč, včetně DPH. Což je stále o 3,5 milionu méně než pořízení nové cisterny. Na rekonstrukci přispěla Česká kancelář pojistitelů z Fondu zábrany škod a Plzeňský kraj.

Teď už nic nebránilo tomu Tatru poslat do světa a jen čekat, až se nám opět vrátí.

Vrátila se… A to nyní v červenci roku 2022, kdy jsme ji přivítali na hasičské zbrojnici v Plánici. Po předání vozidla a samotné kontrole proběhlo zaškolení strojníků a velitelů na cvičišti Hájovka.

Podvozek a kabina

Co se týče samotného vozidla… V prvopočátku proběhla kompletní demontáž nástavby, včetně nádrží na vodu, pěnidlo, a demontáž starého čerpadla. Poté se podvozek vozidla přesunul do Serviscentra Vysočina v Jihlavě, kde byla provedena generální oprava jak podvozkové, tak motorické části vozidla.

Omlazeny byly všechny základní prvky vozu – tedy podvozek, který prošel generální opravou. Na pneumatickém odpružení byla provedena výměna polohových ventilů a rovněž bylo změněno jejich umístění do bezpečnější polohy pro jízdu v terénu. Na obě zadní nápravy byly namontovány příčné stabilizátory.

Vozidlo prošlo úpravou pro zvýšení brodivosti na 800 mm – součástí byla výměna všech světlometů za vodotěsné, přemístění směrových světel na kabině osádky nad čáru brodivosti a přidání přídavných světlometů na kabinu osádky.

Byla provedena výměna přední masky a boků s blinkry, výměna nárazníku a navazujícího karosování, jako jsou například stupačky a díly blatníků.

Kabina osádky je dále vybavena zvláštním výstražným zařízením modro-červené barvy s LED zdrojem světla od společnosti HOLOMÝ. Součástí jsou čtyři synchronizované LED svítilny vyzařující světlo modro-červené barvy, které jsou umístěny na přední straně kabiny a nárazníku, aby bylo světlo lépe viděno ze všech úhlů pohledu. Tyto svítilny se zapínají současně se zvláštním výstražným zařízením a lze je v případě potřeby vypnout samostatným vypínačem.

V prostoru místa nástupu strojníka (řidiče) do kabiny je umístěna samostatná zásuvka 24 V typu Rettbox-air pro dobíjení akumulátorových baterií, včetně doplňování tlakového vzduchu z vnějšího zdroje.

Nástavba

Po kompletní rekonstrukci podvozku se Tatra přesunula do firmy KOBIT-THZ, kde se začala opět stávat hasičským autem.

Cisterna je vybavena novým požárním čerpadlem THZ 3000 se jmenovitým výkonem 3 000 litrů za minutu s vysokotlakou částí, která pracuje s tlakem 4,0 MPa a průtokem 150 litrů za minutu. Pěnotvorné přiměšovací zařízení čerpací jednotky je vybaveno ručně nastavitelnou regulací.

Nová nerezová nádrž na hasivo tvoří jeden celek s integrovanou nádrží na vodu o objemu 8 200 litrů a pěnidlo o objemu 800 litrů. Tato nádrž má navíc atest na dovoz pitné vody.

Zařízení prvotního zásahu je tvořeno průtokovým navijákem se stále-tvarou hadicí o délce 60 metrů, pevně připojenou k vysokotlaké části požárního čerpadla a k proudnici pro hašení vodou i pěnou. Průtokový naviják je vybaven elektrickým pohonem pro zpětné navíjení hadice s možností nouzového ručního navíjení a vodícími válečky.

Osvětlení prostoru okolo nástavby je zajištěno vně umístěnými a částečně zapuštěnými zdroji neoslňujícího světla na obou bocích a zadní stěně, integrovány jsou v okapové liště, včetně osvětlení pochozí plošiny nástavby a nástupního žebříku. Žebřík pro výstup na účelovou nástavbu byl demontován a je nahrazen novým, který je umístěn na zadní straně vpravo.

Dále je vozidlo vybaveno přídavnými světlomety pod zrcátky a na zadní straně nástavby, které společně s novou kamerou a displejem 10“ v kabině řidiče usnadňuje práci při couvání v náročném terénu.

Nástavba je vybavena dle Vyhlášky 53/2010 Sb. o technických podmínkách požární techniky, konkrétně v rozsahu vybavení R – redukovaném.

Původní lafetová proudnice byla demontována, přemístěna na zadní část plošiny nástavby a nahrazena odnímatelnou proudnicí s průtokem od 1 000 litrů za minutu.

Vozidlo je také vybaveno v přední části asanační lištou pro mytí komunikací a odnímatelnou lafetovou proudnicí, ovladatelnou z kabiny osádky, pro snazší zásah.

Tímto článkem bychom chtěli poděkovat starostovi města Plánice panu Zdeňkovi Pavlíčkovi a zastupitelstvu města. Za odborné projednání projektu děkujeme panu nadpraporčíku Lukáši Baborovi.

V neposlední řadě děkujeme firmě KOBIT-THZ, především panu Štenglovi a všem zaměstnancům firmy, kteří provedli tuto krásnou rekonstrukci.

Slavnostní předání a požehnání vozidla proběhlo 27. srpna 2022 v rámci městských oslav.

Za realizační tým a jednotku hasičů Plánice
Roman Kohout
 www.sdhplanice.cz
Sdílet