Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči soutěžili v Kroměříži v disciplínách TFA. Absolutním vítězem je Ondřej Rybnikář, ženám se v dešti nedařilo

Po dvouleté covidové pauze se opět sešli hasiči v centru Kroměříže na 22. ročníku soutěže O putovní pohár ředitele Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje v disciplínách TFA – Zámecká věž, Kroměříž – 2022 a 11. ročníku Českého poháru v disciplínách TFA. I když počasí nepřálo, bylo se na co dívat.

Soutěž se uskutečnila ve středu 14. září 2022 v Kroměříži v prostorách Velkého náměstí a věže Arcibiskupského zámku. Profesionální i dobrovolní hasiči zde měřili svou fyzickou zdatnost v disciplínách TFA (Toughest Firefighter Alive), tedy Nejtvrdší hasič přežije.

Soutěž je typická svou náročností, neboť svými podmínkami simuluje práci hasičů při zásahu. Soutěžící hasiči jsou při plnění disciplín ustrojeni do kompletního zásahového obleku včetně obuvi, rukavic, přilby a dýchacího přístroje.

Slavnostního zahájení se zúčastnili Vlastimil Nevařil starosta krajského Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska a zástupci vedení HZS Zlínského kraje. Soutěž zahájil náměstek krajského ředitele Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje plk. Ing. Pavel Dekret.

Do letošního ročníku se přihlásilo 79 závodníků včetně 5 žen, a to z řad příslušníků HZS ČR, zaměstnanců HZS podniků, ale i členové jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí.

Na soutěžících bylo vidět absolutní nasazení. Všichni během dne absolvovali čtyři úseky, simulující zásahovou práci hasičů. Museli tak zvládnout běh s požárními hadicemi, jejich motání, údery palicí, přenesení figuríny, nošení závaží, překonání bariéry, ale také velmi náročný výběh do výškové budovy v tomto případě do věže místního zámku.

Hasiči soutěžili ve třech kategoriích, rozděleni podle věku.

Nejlepší mezi závodníky nad 45 let byli: na třetím místě Daniel Kouřil z HZS Olomouckého kraje, na druhém místě Antonín Rendl z České Kubice a vítězem se stal Michal Přecechtěl reprezentující HZS Olomouckého kraje.

Závodníkům mezi 35 a 44 lety dominoval Zdeněk Král, HZS Pardubického kraje, kterého na stupně vítězů doprovodili Marek Víšek z HZS Pardubického kraje na druhém místě a Tomáš Máca z Brna – Slatiny na místě třetím.

V nejmladší a zároveň nejpočetnější kategorii do 34 let dělilo závodníky na prvních pěti místech pouze 5 vteřin. Na stupně vítězů se probojovali: Maroš Bošeľa z DHZ Polomka na třetím místě, Pavel Kouřík HZS Plzeňského kraje na místě druhém a nejcennější kov si z Kroměříže odvezl Ondřej Rybnikář z Blatnice pod Svatým Antonínkem, který převzal i putovní pohár.

Ženám se dnes v deštivém počasí nedařilo. Ani jedna z nich nepřekonala bariéru na druhém úseku, se kterou mělo problémy i mnoho mužů. Z tohoto důvody nebyly hodnoceny.

Velké poděkování patří sponzorům soutěže, a to městu Kroměříž, společnosti Technika požární ochrany s.r.o. a firmě RUDOLF lešení s.r.o.

Výsledky jsou dostupné online na tfa.hzscr.cz.

Sdílet