Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na teplárenském komíně v Novém Vrátě proběhlo cvičení leteckých záchranářů HZS Jihočeského kraje

V úterý 20. září 2022 proběhnul na teplárenském komíně v Novém Vrátě výcvik leteckých záchranářů HZS Jihočeského kraje. Součinnostní výcvik zaměřený na kooperaci pilota vrtulníku, palubního technika a leteckého záchranáře se uskutečnil ve spolupráci s Armádou ČR.

Letečtí záchranáři po celý den procvičovali záchranu osob z komína, tedy místa, které je přístupné pouze ze vzduchu.

Šest hasičů – leteckých záchranářů HZS Jihočeského kraje se vystřídalo v roli záchranáře, jehož úkolem bylo zajistit zachraňovaného figuranta, vyprostit jej z ochozu komína a v podvěsu ho bezpečně dopravit na nejbližší plochu vhodnou k přistání.

Cílem náročného a vysoce specializovaného výcviku bylo prověření a zdokonalení všech činností leteckých záchranářů, kteří zasahují v lanovém podvěsu pod vrtulníkem. Všichni záchranáři se zároveň během výcviku ověřili znalost veškerého používaného speciálního materiálu a znalost vrtulníku Armády ČR typu PZL W3 Sokol.


Kromě výcviku na komínu absolvovali letečtí záchranáři HZS Jihočeského kraje v září výcvik na Hněvkovické přehradě, jehož námětem byla evakuace a záchrana osob z tekoucí vodní hladiny pomocí lezecké techniky.

Letečtí záchranáři procvičovali standardní taktické postupy, kdy se k zachraňovanému v nepřístupném terénu dostávají za pomoci slanění zpod břicha vrtulníku.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet