Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Vilémově na Šluknovsku hasiči nacvičovali záchranu osob zasypaných ve výkopu, dorazily i technické kontejnery

Při výkopových pracích na stavbě došlo vlivem podmáčené půdy k sesuvu zeminy do výkopu. Zemina zavalila dva dělníky, jeden byl zavalen do poloviny těla, při vědomí. Druhý dělník byl zavalen zcela. To bylo tématem cvičení, které se uskutečnilo 27. 9. 2022 v půl čtvrté odpoledne v obci Vilémov na Šluknovsku.

Po nahlášení události na Krajské operační a informační středisko HZS Ústeckého kraje, které neprodleně předalo informaci operačním střediskům Policie ČR a ZZS ÚK, na místo vyjely jednotky HZS ÚK ze stanice Šluknov, ze stanice Teplice a Most s technickými kontejnery, jednotky sboru dobrovolných hasičů Vilémov, Dolní Poustevna a Velký Šenov, dále hlídka Policie ČR a posádka ZZS Ústeckého kraje.

Cílem cvičení bylo ověřit v praxi předpokládaný časový průběh cvičení, koordinaci činnosti složek IZS, prověření dojezdových časů složek IZS, ověření znalostí velitele zásahu s problematikou při tomto druhu zásahu.

V průběhu cvičení provedly složky IZS vyproštění a ošetření zasypaných osob (figurín) dle plánu cvičení. Zúčastněné složky byly při cvičení prakticky a teoreticky seznámeny se záchranou osob ze závalů, technickými prostředky a způsoby stabilizací výkopů.

Seznámení provedli instruktoři a členové týmu HZS Ústeckého kraje ze stanic Děčín, Teplice a Most, kteří se této problematice věnují nad rámec pravidelné odborné přípravy.

HZS Ústeckého kraje
Sdílet