Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Litvínovští podnikoví hasiči darovali do Muzea požární ochrany ve Zbirohu třicetiletý zásahový automobil KHA 60 Mercedes-Benz

Litvínovští podnikoví hasiči ze skupiny ORLEN Unipetrol věnovali Muzeu požární ochrany ve Zbirohu hasičský automobil KHA 60 Mercedes-Benz z roku 1990. Ve vozovém parku Hasičského záchranného sboru chemického závodu sloužil mnoho let.

Slavnostního předání historického vozidla se zúčastnili zástupci podnikového hasičského sboru a zástupci muzea ve Zbirohu.

Máme velkou radost, že jsme naši hasičskou legendu mohli předat právě muzeu ve Zbirohu a připojit ji tak ke sbírce další požární techniky.

Automobil KHA 60 Mercedes-Benz s nástavbou od italské firmy Silvany, byl vyroben v roce 1990 a má za sebou spolehlivou službu v našem hasičském sboru.

Přes své ne úplně ideální jízdní vlastnosti, které se kvůli nerovnoměrně rozložené hmotnosti na nápravy projevovaly špatným zatáčením, a to nejen na sněhu a ledu, si svou velmi dobrou pověst KHA 60 získal během zásahu u požáru na čerpací stanici paliv a tankovištích EFG v litvínovském areálu v listopadu roku 1996.

Zde díky výkonu vestavěného čerpadla, velké zásobě pěnidla a dostřiku monitoru přispěl zásadním způsobem k zamezení rozšíření požáru,

řekl k slavnostnímu předání hasičské techniky Petr Králert, velitel hasičského záchranného sboru.

Přečtěte si1996: Chemopetrol v Litvínově zachvátil požár - seznámení s prostředím a prostředky

Vztah a úctu k tomuto unikátnímu vozidlu prokázali hasiči společnosti ORLEN Unipetrol během generální opravy zkorodované nástavby a kabiny, kterou provedli v období od července 2012 do března 2013. Ukázali během ní svou řemeslnou zručnost a technické dovednosti.

V letech 2015 a 2016 pak byly provedeny opravy motoru, vstřikovacího čerpadla a přepážky mezi pěnovou a vodní nádrží. Díky těmto rozsáhlým opravám mohl automobil sloužit u sboru nadále.

V srpnu 2015 byl opět prvním zásahovým vozidlem, které dorazilo na místo zásahu při havárii Etylenové jednotky v Litvínovském areálu. Dědek, jak podnikoví hasiči automobil nazývají, se tak podílel na hašení dvou největších průmyslových požárů v České republice.

Za dar v podobě hasičského automobilu KHA60 Mercedes-Benz pro naši expozici požární ochrany patří ORLEN Unipetrolu velký dík. Auto je unikátní a jedinečné a návštěvníci z něj budou mít velkou radost.

V České republice existuje několik muzeí s hasičskou technikou, ale tento unikátní exponát lidé v žádném jiném muzeu neuvidí,

popsal Jiří Vinklárek, kurátor sbírek Expozice požární ochrany ve Zbirohu.

Novým vozidlem KHA 60 MAN s nástavbou a ramenem HRET od firmy ROSENBAUER byl takzvaný „Dědek“ nahrazen v průběhu podzimních měsíců roku 2020. Od února 2021 do dubna roku 2022 bylo vozidlo u hasičského záchranného sboru ORLEN Unipetrol RPA vedeno v záloze.

Skupina ORLEN Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv.

Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Do skupiny ORLEN Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo v Pardubicích, neratovická společnost Spolana a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně.

Součástí ORLEN Unipetrolu je i síť čerpacích stanic ORLEN Benzina v Česku a na Slovensku. V Česku ORLEN Benzina provozuje 427 stanic a je největším řetězcem. Na Slovensku je ORLEN Benzina od svého vstupu v roce 2019 jedním z nejrychleji rostoucích řetězců a v současnosti má ve své síti již 24 stanic.

Skupina ORLEN Unipetrol patří mezi největší firmy v České republice a zaměstnává téměř 5 000 lidí. V roce 2005 se ORLEN Unipetrol stal součástí skupiny ORLEN, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

Skupina ORLEN Unipetrol je aktivní v oblasti společenské odpovědnosti. Svou pozornost věnuje iniciativám zaměřeným na kultivaci a podporu udržitelného rozvoje, vzdělávání, místních komunit a životního prostředí.

Mgr. Tereza Stříbrná
ORLEN Unipetrol RPA s.r.o.
Sdílet