Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Obce si pořizují heraldické znaky, těží z nich pak i hasiči. Alerion dodává nejen prapory a vlajky

Za posledních 30 let přijalo v naší zemi svůj nový znak a vlajku několik tisíc obcí, městysů i měst. Jednalo se vždy o historický okamžik, neboť znak a vlajku (prapor) obec pořizuje ve své historii v podstatě pouze jednou. Důvodů proč mít vlastní heraldický znak je celá řada, a jedním z nich je i pořízení hasičského praporu. Pojďte si s námi připomenout pár oslav, kdy díky udělenému znaku a vlajce mohli společně do života přivítat své nové vyšívané symboly obec i hasičský sbor. Třeba v nich najdete inspiraci právě pro vaši slavnost.

Konec srpna patřil velkolepým oslavám v obci Kunčina Ves

Kunčina Ves leží v Jihomoravském kraji na úpatí Českomoravské vysočiny pod kopcem Babylon, asi 7 km západně od Lysic, a v současné době zde trvale žije 60 obyvatel. Poslední víkend v srpnu v Kunčině Vsi patřil grandiózním oslavám výročí – 630 let od první písemné zmínky o obci a 110 let od založení místního hasičského sboru.

Ten zde tedy působí od roku 1912 a jeho členové si v roce 1927 vybudovali na návsi požární zbrojnici, která se stala jejich základnou až do dnešních dnů. S obcí jsme začali spolupracovat v roce 2021, kdy se náš heraldik a vexilolog PhDr. Zdeněk Kubík ujal návrhu komunálních symbolů, tedy znaku a vlajky, vycházejících mimo jiné z historického obecního razítka s kunou.

A co všechno si pro tento slavnostní okamžik v historii samotné obce i sboru nechali v Kunčině Vsi vyhotovit? U této příležitosti byly odhaleny nově pořízené vyšívané symboly – obecní vlajka v podobě slavnostního praporu a reprezentativní hasičský prapor se znakem obce včetně pamětních stuh.

V kolekci nechyběly ani reprezentativní upomínkové předměty se znakem a názvem obce doplněné hasičskou symbolikou a to v podobě oboustranných pamětních mincí a stolních vlaječek.

Na bohatý program oslav, jehož součástí byly i ukázky historické a moderní techniky, budou všichni účastnici jistě dlouho vzpomínat.

Kunčina Ves je tak další příkladnou ukázkou toho, jak se i menší obec může stát nepřehlédnutelnou a skvěle reprezentovanou svými jedinečnými symboly, na které mohou být všichni místní hrdí.

Šimanovský sraz rodáků naplnily kouzelné okamžiky

Slavnost, která proběhla v půli června v malé obci Šimanov na Jihlavsku, byla radostnou událostí, jež vyvolala úsměvy i slzy dojetí. A došlo také na vřelá objetí po letech odloučení. Na místní setkání rodáků, dřívějších i současných spoluobčanů, se sjeli Šimanovští ze všech koutů republiky.

Kromě příležitosti potkat se se známými měli návštěvníci jedinečnou příležitost být součástí kouzelného okamžiku, kdy se po více než dvaceti letech opět rozezněl stoletý obecní zvon. Obec totiž nechala kvůli špatnému stavu původní zvoničku zbourat.

Nová zvonice měla stát již před dvěma lety, kdy bylo původně naplánované i setkání šimanovských rodáků. Bohužel kvůli pandemii se musela celá akce odložit, a tak se posunula i výstavba nové zvoničky. Zvon tak čekal až do letošního června na obecním úřadě, aby se vrátil ke svému účelu.

Hlavní událostí slavnostního dne tedy bylo žehnání nové šestimetrové zvoničky. Představitelé obce si však pro zúčastněné připravili další překvapení a to v podobě žehnání vyšívané obecní vlajky a reprezentativního hasičského praporu se znakem obce, které při této příležitosti nechali vyhotovit u naší společnosti. Žehnání se ujal P. Petr Vavřinec Konopík, farář z Nového Rychnova, správce branišovské farnosti, pod kterou Šimanov spadá.

V programu setkání byla také prohlídka budovy bývalé školy, která je nyní sídlem obecního úřadu a nové knihovny, společné fotografování, křest knihy „Šimanov, ves pod Strážníkem – domy, rody, obyvatelé“ nebo projížďka po obci v koňském povozu.

Po celou dobu akce si návštěvníci mohli pochutnat na výborném občerstvení a k poslechu zahrála dechová kapela Radovanka z Jiřic. V pořadí už druhé setkání rodáků a přátel obce nakonec uzavřelo večerní kino.

A společné oslavy zažili i v obci Mlékosrby

Mlékosrby leží nedaleko Hradce Králové a první zmínka o obci pochází již z roku 1343. Spolupráce s obcí začala před dvěma roky, kdy se naše heraldická kancelář ujala tvorby návrhu komunálních symbolů. Znak a vlajka byly pak obci oficiálně uděleny v lednu roku 2021. A protože ve stejném roce sbor v Mlékosrbech slavil již 130 let od svého založení, nechali představitelé obce zhotovit velkolepou kolekci symbolů.

Základem byly vyšívaná obecní vlajka, hasičský prapor se znakem obce a pamětní stuhy, které byly slavnostně představeny a požehnány v září minulého roku. Hasičský sbor v Mlékosrbech byl tedy založen v roce 1891, jako první ve svém okolí.

Největší zásluhu na jeho vzniku měli pánové Jan Vaníček, František Vaníček a Antonín Macháček, který vedl sbor po dobu 35 let. V červenci roku 1932 se začalo s výstavbou hasičské zbrojnice a téhož roku byla i dokončena.

Kromě nových umělecky vyšívaných symbolických „klenotů“ si obec nechala vyhotovit také tištěné vlajky a smaltované ovály.

Venkovní výzdoba tvář obce oživila, zútulnila a přispěla i k lepší zapamatovatelnosti, ale především vlastní hrdosti. Na celou událost mají hosté pěknou vzpomínku v podobě nášivek a klíčenek.

I v tomto případě čekal na návštěvníky akce pestrý program včetně zasazení pamětního stromu, který se tak stane tichým svědkem dalších významných okamžiků ze života obyvatel Mlékosrb.

Alerion. Ve znamení dobrého jména.

www.alerion.cz
advertorial
Sdílet