Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

19. ročník Přeboru Hasičského záchranného sboru České republiky v lezení na umělé stěně proběhl v Jablonci nad Nisou

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje se v tomto roce ujal pořádání 19. ročníku Přeboru Hasičského záchranného sboru České republiky v lezení na umělé stěně na obtížnost. Ten se uskutečnil ve středu 12. října 2022 v Makak aréně v Jablonci nad Nisou, kde hasiči v lezení závodili již v letech 2012 a 2014.

Letos se soutěže zúčastnilo celkem 15 příslušníků z různých částí republiky. Závodníci přijeli např. z Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého či Zlínského kraje. Nejpočetnější skupina přijela do Jablonce nad Nisou z Moravskoslez­ského kraje.

Pořadatelé pro závodníky připravili na rozřazení kvalifikační cesty v obtížnostech 6b, 6c a 7a francouzské stupnice. Do finále pak postoupila desítka nejúspěšnějších lezců, na které čekala cesta v obtížnosti 7b.

Nejlepší výkon dne ve finále předvedl favorizovaný Ondřej Ďoubal z HZS LK, který obhájil loňské vítězství z přeboru konaného v Praze. Stříbrný byl Jan Novák z HZS LK a třetí příčku si vybojoval Martin Gospoš z HZS Moravskoslezské­ho kraje.

Zlatý Ondřej Ďoubal na závěr zhodnotil celou akci, ale i svou přípravu na ni: „Trénoval jsem standardně, atmosféra byla fajn, akce byla hezky zorganizovaná, moc jsem si to užil.“

Doprovodná disciplína? Jablonecký slepejš

Hasiči – lezci si mohli v průběhu dne vyzkoušet rovněž lezení na navijáku naslepo v doprovodné disciplíně, která dostala pracovní název Jablonecký slepejš.


Vítězům blahopřejeme a všem závodníkům děkujeme za profesionální nasazení. Dík patří rovněž pořadatelům MV – Generální ředitelství České republiky a HZS Libereckého kraje.

Děkujeme také Makak aréně za servis a poskytnutí prostor ke konání akce a sponzorům – Ocún, HUDYsport, VERTONE, E-Safety Petr Merunka – za hodnotné věcné ceny.

Jaroslava Benešová
HZS Libereckého kraje
Sdílet