Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při stavění bunkru v Dolní Sukolomi spadl chlapec do jímky s vodou; kamarádi ho zachránili a hasiči vytáhli

Drama prožili dne 27. října 2022 odpoledne tři kamarádi v Dolní Sukolomi. Při stavění bunkru jeden z nich spadnul do jímky, v níž byly dva metry vody. S obrovskou dávkou duchapřítomnosti, odvahy a odhodlání se mu jeho dva kamarádi snažili pomoci.

Do dvoumetrové hloubky mu hodili větve a dřevo, aby se měl čeho chytit a nevysiloval se plaváním ve studené vodě. Jenže brzy vyhodnotili a ZCELA SPRÁVNĚ, že to vlastními silami nezvládnou, a tak přivolali hasiče.

Oba hoši svému kamarádovi naprosto ukázkovým jednáním zachránili život. Ve studené a hluboké vodě jde o minuty, takže situaci odhadli dokonale a zavolali pomoc dřív, než kamarád zmizel pod hladinou.

Jeden chlapec s ním zůstal a celou dobu s ním mluvil a povzbuzoval ho. Druhý se vydal na příjezdovou cestu a už z dálky nás navigoval na místo,

Musím hochy od srdce pochválit, protože takto bezvadně a s chladnou hlavou by kolikrát nezareagoval ani dospělý. A toto byli hoši kolem 12 let,

popisuje událost uničovský velitel zásahu Ivan Urban.

Chlapce naše jednotka rychle z jámy vysvobodila, podchlazeného ho posadila do kabiny cisterny a zajistila mu tepelný komfort. Následně jej předala záchranářům.

Lucie Balážová
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet