Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Medaili Za Zásluhy I. stupně dostal od prezidenta Zemana i generální ředitel hasičů Vladimír Vlček

Prezident České republiky Miloš Zeman udělil při oslavách Dne vzniku samostatného československého státu dne 28. října 2022 medaili Za zásluhy I. stupně generálnímu řediteli HZS České republiky Vladimíru Vlčkovi.

Medaili Za zásluhy uděluje prezident republiky osobám, které se zasloužily o stát nebo územní samosprávný celek v oblasti hospodářské, vědy, techniky, kultury, umění, sportu, výchovy a školství, obrany, bezpečnosti státu a občanů.

Medaile má tři stupně, z nichž první je nejvyšší. Při udělení medaile se zároveň s ní odevzdá vyznamenanému číslovaná listina.

Medaile Za zásluhy má průměr 33 mm. Na lícové straně medaile je symbolické znázornění zásluh o republiku a opis „ZA ZÁSLUHY“. Na rubu je velký státní znak České republiky. I. stupeň medaile je ražen ze stříbra a pozlacen, II. stupeň je ražen ze stříbra a III. stupeň je ražen z bronzu.

Medaile se nosí na 38 mm široké náprsní průvlečné stuze; I. stupeň na žluto-fialovo-žluté v poměru 18:2:18, II. stupeň na žluto-fialovo-žluto-fialovo-žluté v poměru 16:2:2:2:16 a III. stupeň na žluto-fialovo-žluto-fialovo-žluto-fialovo-žluté v poměru 14:2:2:2:2:2:14. Stužka má rozměr 38×10 mm.

Medaile Za zásluhy vznikla zákonem č. 404/1990 Sb. ze dne 2. října 1990. Návrh na udělení státního vyznamenání může prezidentovi podat občan, skupina občanů či organizace. Ze zákona své návrhy předkládá také Poslanecká sněmovna, Senát a vláda. Prezident však k návrhům nemusí přihlížet a může vyznamenat také bez návrhu; udělení státních vyznamenání však podléhá kontrasignaci předsedou vlády.

Prezident republiky tuto medaili udělil i brig. gen. Ing. Václavu Klemákovi, řediteli Hasičského záchranného sboru Karlovarského kra­je.

Medaile Za zásluhy I. stupně byla in memoriam udělena i Františku Poštovi, dlouholetému lánskému kronikáři, patriotu a veliteli sboru dobrovolných hasičů.

Sdílet