Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Velvarští hasiči oslavili 140 let založení

Od jednoho z našich spolupracovníků jsme získali fotografie z průběhu oslav 140. výročí založení 1. dobrovolného hasičského sboru v Čechách, jež proběhly 22. května ve Velvarech.

V sobotu 22.května proběhly ve Velvarech oslavy 140.výročí založení 1.dobrovolného hasičského sboru v Čechách. Již od 8 hodin vyhrávala na náměstí řízná kapela a to Modrá muzika z Nového Strašecí. Sjížděla se hasičská vozidla a náměstí se začalo plnit různými uniformami.
Od 9 hodin byly na programu ukázky z činnosti velvarských hasičů. Nejprve koňské spřežení přitáhlo ruční stříkačku R.A.Smékal z roku 1904, na které seděli hasiči v replikách tehdejších uniforem. Předvedli zásah s touto stříkačkou, která je po renovaci plně funkční.
Další ukázkou byl zásah hasičské jednotky s automobilovou stříkačkou AS 16 z roku 1966. Toto vozidlo bylo v 80 letech majetkem města Velvary, pak bylo předáno do Pcher a následně do Zvoleněvsi, odkud jej hasiči získali v nezáviděníhodném stavu zpět do svého vlastnictví. Členové sboru na něm odpracovali stovky hodin až jej zrenovovali do současného stavu. Nablýskané vozidlo je chloubou sboru. Škoda, že nebylo zachráněno některé starší vozidlo z dřívější doby např. Mercedes. Ukázka opět ukázala, že renovované vozidlo je plně funkční
Ukázky byly zakončeny cvičením oddílu mladých hasičů, kteří předvedli štafetu dvojic.
V 10.30 hodin vyrazil slavnostní průvod na městský hřbitov k položení věnce ke hrobu zakladatele sboru K.Krohna. V čele průvodu šli milí hosté a to hejtman Středočeského kraje Ing.Petr Bendl a starosta města Mgr.Ivan Kurz. Pietní akt proběhl důstojně a byl zakončen státní hymnou.
Druhá část programu oslav probíhala v areálu bývalého koupaliště. Sjela se sem současná i starší zásahová technika profesionálních i dobrovolných hasičů, sanitu přistavila Záchranná služba Asociace Samaritánů ČR z Kralup n/Vlt. Hlavní pozornost byla zaměřena na 10.jubilejní ročník soutěže starších pánů v požárním útoku na vodu – Dědkiáda 2004. Přihlášeno bylo celkem 10 družstev a zpestřením byla účast dobrovolných hasičů z Opavy – Palhance, se kterými velvarský sbor zasahoval v roce 2002 při povodních na kralupsku a okolí. Soutěž vzhledem k oslavám probíhala pouze jednokolově a vítězem se stalo potřetí za sebou domácí družstvo hasičů z Velvar (!) a to rekordním časem ze všech ročníků 38,28 sek. Druhé místo obsadili hasiči z Úžic (bývalý okres Mělník) a třetí místo naši hosté z Palhance na severní Moravě. Nejstaršího závodníka a celé družstvo měli hasiči z Libčic n/Vlt.
Velvarští hasiči a město Velvary vydali k výročí řadu propagačních předmětů, které si mohli návštěvníci oslav zakoupit. Nechybělo bohaté občerstvení, výborný „gulášek“ od místního řezníka V.Holého a dobrá nálada. Přesto, že bylo chladné počasí, tak nepršelo a oslavy byly přítomnými velmi kladně hodnoceny. Mezi návštěvníky bylo mnoho významných hostů. Na slavnostním závěrečném nástupu obdržela řada členů poděkování za svou činnost, hosté pamětní listy a pamětní medaile ke 140. výročí založení.
Oslavy byly zakončeny posezením účastníků při hudbě a dobrém jídle a pití, které se protáhlo do pozdních nočních hodin. Nechyběla dobrá muzika a zpěv L.Výstupa a jeho kamaráda.
Vyvrcholením letošních oslav založení sboru byla účast našich hasičů na III. celostátních hasičských slavnostech, které proběhly ve dnech 4.-5.června na výstavišti Zahrada Čech v Litoměřicích.


Libor Šulc


P o d ě k o v á n í

Sbor dobrovolných hasičů ve Velvarech děkuje níže uvedeným organizacím a podnikatelům za finanční dary nebo jinou materielní pomoc při organizaci oslav 140.výročí založení sboru a to :

Město Velvary, Comax, s.r.o Velvary, Velvana a.s. Velvary, MERO ČR, a.s. Kralupy n/Vlt., Hochtief VSB, a.s., Silnice Slaný s.r.o, V.Holý – Velvary, J.Svobodová – Velvary, A.Cífka –Velvary, J.Zounek – Velvary, J.Moravec- Libčice n/Vlt., a další firmy a organizace mimo území města, které zde ani neuvádíme.
Sdílet