Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nejen smolný den

Pátek třináctého, pro někoho smolný den, pro někoho den zahájení olympiády, pro někoho vhodný den pro svatbu. Pro nás na požárech je to den autonomních kouřových čidel.

Tento svátek autonomních kouřových čidel údajně vymyslela Asociace hasičských důstojníků. A je tomu tak dobře, neboť tento výrobek si určitě zaslouží pozornost nejen hasičské veřejnosti. O tom, jak autonomní kouřová čidla fungují jsme již na požárech několikrát psali. Tentokrát bych proto tento příspěvek věnoval tomu, jak málo jsou tyto užitečné výrobky propagovány.

Podle mnou získaných informací může za nedostatečnou propagaci autonomních kouřových čidel nedostatek peněz. Ale je tomu opravdu tak? Výrobci nechtějí propagaci platit sami, neboť by se na případném úspěchu mohli svézt i pojišťovny a konkurence. Pojišťovny zase nechtějí kampaň platit proto, že by tak zdarma pomohli výrobcům. No a stát je chudý jak kostelní myš. Zdá se, že jde o začarovaný kruh. Možná by tak mohla pomoci občanská sdružení nebo jiné dobrovolné spolky, které by se snažily na propagaci těchto výrobků shánět peníze od sponzorů nebo z grantů.

Zajímavá byla myšlenka Jirky Vítka, který se jako radní Prahy 8 snažil prosadit myšlenku nákupu těchto čidel alespoň do obecních bytů. Nevím, jaký byl výsledek jeho snahy.

Co se týká samotných výrobců, tak jsem na našem trhu zaregistroval pouze dva – Icas a Jablotron. Co se týká Icasu, tak se tento výrobce zabývá pouze zahraničním trhem. O náš trh nejeví velký zájem. Českému zákazníkovi nabízí svá čidla pouze ve svém eshopu. Jablotron se oproti Icasu domácímu trhu nebrání. Co se týká srovnání výrobků uvedených výrobců, lze uvést těchto pár poznatků: Icas již dlouohodobě propaguje stejný design obdélnékového tvaru a především ionizační autonomní čidla. U těch má oproti Jablotronu nižší cenu. Čidla Jablotronu jsou již oválného tvaru a ve většině případu obsahují optický vyhodnocovací prvek. U optickokouřových autonomních čidel má Jablotron příznivější cenu. Čidla Jablotronu působí bytelněji, zajímavá je u některých modelů také možnost napájení pomocí tužkových baterií.

A co říci závěrem? Určitě to, že autonomní kouřové čidlo patří do domácnosti stejně jako lednička, sporák nebo digestoř. Trochu je škoda, že nepatří k povinnému vybvení nových bytů.

PS: Pokud byste si chtěli čidla koupit, pak máte možnost tak učinit v našem eshopu.
Sdílet