Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Scanii přijel do Hrobu přivítat i svatý Florián, cisternovou automobilovou stříkačku pro tamní hasiče vyrobili v Poličce

Společnost THT Polička dodala do města Hrob cisternovou automobilovou stříkačku na podvozku Scania. S financováním automobilu za 7 982 370 korun včetně DPH městu pomohla Česká kancelář pojistitelů prostřednictvím Fondu zábrany škod.

Slavnostní předání proběhlo v pátek 5. listopadu 2022 a dorazil na něj kromě mnoha členů okolních jednotek, zástupců obce, místních hasičů a představitele firmy THT Polička také sám svatý Florián na koni.

Podvozek

Podvozek tvoří šasi Scania P440 B6×6 HZ s připojitelným pohonem přední nápravy, průběžným rámem a uzávěrkami diferenciálů. Příčné stabilizátory najdeme na první a třetí nápravě, všechny osy jsou odpruženy listovými péry.

Třináctilitrový šestiválec o výkonu 324 kW disponuje krouticím momentem 2 300 Nm v rozsahu 1 000 až 1 300 otáček za minutu. Agregát splňuje emisní normu Euro 5, svou hnací sílu přenáší na kola přes dvanáctistupňovou automatizovanou převodovku GRSO 905 – zde ve verzi se třemi pedály.

Kabina CP28L je určená pro přepravu celého požárního družstva, vybavena je topením nezávislým na chodu motoru a jízdě a klimatizací.

V opěradlech zadní řady sedadel jsou uchyceny dýchací přístroje, mezi nimi je trojice náhradních tlakových lahví. Pod sedadly je úložný prostor pro drobné požární příslušenství.

Ve čtyřech dobíjecích úchytech najdeme ruční svítilny, v dalších čtyřech ruční radiostanice. Velitel má v dosahu výjezdový tablet, do displeje infotainmentu v zorném poli řidiče je integrován výstup ze zadní couvací kamery. Ta je vyhřívaná a odolná proti prachu i vodě.

Vozidlové radiostanice jsou ve Scanii dvě – analogová i digitální.

Na předním nárazníku je uchycena dálkově ovládaná lafetová proudnice s možností plynulé změny tvaru výstřikového kužele. Jmenovitý průtok je nastavitelný v rozsahu od 200 do 800 litrů za minutu, délka účinného dostřiku je 30 metrů.

Rozsah pohybů proudnice od svislé roviny je –90 ° až +90 ° a od vodorovné roviny –45 ° až +90 °.

Vůz dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 750 mm. Modročervené světelné výstražné zařízení vyzařuje červené světlo na levé straně rampy. Spuštění, přepínání a vypnutí tónů je pro strojníka řešeno tlačítkem houkačky CAS a je umožněno i samostatným tlačítkem v dosahu sedadla velitele.

O dobíjení a konzervaci akumulátorů se stará 24V zásuvka MagCode na levém boku automobilu.

Nástavba

Nástavba je tvořena třemi samostatnými moduly. Přední a zadní skříně jsou vyrobeny z plechů a profilů ze slitiny lehkých kovů technologií prizmatických šroubovaných spojů. Mezi nimi je nádrž na hasivo, vyrobena je z polyesteru vyztuženého skleněnými vlákny. Scania v ní veze 8 500 litrů vody a 510 litrů pěnidla.

V zadní skříni karoserie je namontováno požární čerpadlo THT PKA 3000–250. Použité čerpadlo umožňuje zásah při použití nízkého nebo vysokého tlaku, popřípadě kombinovaný provoz. Proti přehřátí je vybaveno automatickým teplotním odlehčovacím ventilem.

Přiměšovací zařízení sestává z proudového přiměšovače, ručně nastavitelné regulační klapky a propojovacího potrubí. Pěnidlo je přiváděno do sání vodního čerpadla.

Rozměrné požární příslušenství, s výjimkou přenosného záchranného a zásahového žebříku a trhacího háku, je uloženo ve dvou schránkách na střeše nástavby. Lafetová proudnice je odnímatelná.

Osvětlení prostoru okolo účelové nástavby je zajištěno vně umístěnými LED zdroji neoslňujícího světla částečně zapuštěného do boků a do zadní stěny.

Mezi kabinou a nástavbou je uchycen pneumaticky výsuvný osvětlovací stožár s 24V LED světlomety o celkovém světelném toku 20 000 lumenů.

Hygienické prostředky, které tvoří dávkovací zásobník na tekuté mýdlo o objemu 500 ml, dávkovací zásobník na alkoholovou dezinfekci o objemu 500 ml a zásobník na papírové ručníky, jsou uloženy v pravé zadní skříni na výsuvném prvku.

Rozměry vozu

Scania je dlouhá 9 800 mm, široká 2 550 mm a vysoká 3 300 mm.

Město Hrob s 2 025 obyvateli a celkovou rozlohou svých katastrů 1 109 hektarů leží na úpatí Krušných hor v okrese Teplice, 10 kilometrů od Teplic a asi 10 kilometrů od Duchcova, v nadmořské výšce 340 až 395 m n. m.

Součástí města jsou bývalé obce Mlýny, Verneřice a Křižanov. Z krajinářského hlediska působí dominantně nad městem hory Stropník, Bouřňák a Pramenáč, pod ním pak vodní plochy, jezera Otakar a Barbora.

Místní jednotka je zaražena do kategorie JPO III/1, v současnosti má necelých 20 členů. O své činností hasiči informují převážně na Facebooku.

Sdílet