Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lesní speciál Tatra Force s nástavbou firmy Rosenbauer chrání proti sálavému teplu sada trysek

Firma Rosenbauer nabízí hasičům Tatru Force určenou pro zásahy při likvidaci požárů v lesích a v méně přístupném terénu. Pro lepší manévrování ve zúžených prostorech je zadní náprava řiditelná.

Vůz je postaven na dvounápravovém šasi Tatra Force s připojitelným pohonem předních kol. Díky systému AWS se zadní náprava na základě vyhodnocení elektroniky hydraulicky natáčí až do rychlosti 30 km/h. Systém lze deaktivovat z místa řidiče.

O pohon se stará kapalinou chlazený řadový šestiválec Cummins L9E6D o výkonu 291 kW. Devítilitrový agregát splňuje emisní normu Euro 6d, spřažen je s plně automatickou šestistupňovou převodovkou Allison 4500.

Kabina je pouze třímístná, prostor pro obvyklé sedadlo velitele vozu zabírají přepravky s vybavením. Obslužný panel čerpacího zařízení i joystick pro ovládání nárazníkové lafetové proudnice Rosenbauer RM 15C má k dispozici strojník, popřípadě spolujezdec napravo od něj.

Za předním nárazníkem je uchycen hydraulický lanový naviják Sepson s vodicími rolnami. V podélnících rámu jsou upevněna oka pro případné vyprošťování. Najdeme zde rovněž vývod C52 pro další využití.

Kabina je proti sálavému teplu chráněna vodními tryskami. Čerpací zařízení je možné provozovat za jízdy až do rychlosti 10 km/h.

Nástavba

Nástavba je čtyřroletová a je řešená modulově. Mezi přední a zadní skříní pro příslušenství a čerpací zařízení je uchycena nádrž na hasivo. Tatra v ní veze 4 200 litrů vody a 150 litrů pěnidla. Pod bočními schránami s příslušenstvím jsou výklopné nášlapy.

Na obou bocích nástavby jsou LED stavoznaky signalizující zbývající množství hasiva.

Čerpací zařízení Rosenbauer N25 o výkonu 2 500 litrů za minutu při tlaku 10 barů je doplněno pěnotvorným zařízením Variomatic 48.

Tatra je dlouhá 7 600 mm, vysoká 3 000 mm a široká 2 550 mm.

Sdílet