Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do Zašové dodala THT Polička zářivě červenou velkoobjemovou Tatru s kabinou pro družstvo

Hasiči obce Zašová disponují novou velkoobjemovou cisternovou automobilovou stříkačkou Tatra Terra s kabinou pro družstvo. Zářivě červený vůz obci dodala firma THT Polička.

Podvozek

Pro stavbu vozu bylo zvoleno třínápravové šasi Tatra T815–2T5RB3 s připojitelným pohonem všech kol. Kyvadlové polonápravy jsou odpruženy vinutými pružinami a vzduchovými vlnovcovými pružinami, tlumiče pérování jsou teleskopické. Všechny diferenciály jsou vybaveny uzávěrkou, na poslední nápravě je stabilizátor.

Tatra je poháněna vidlicovým osmiválcem o výkonu 325 kW při 1 800 otáčkách za minutu. Krouticí moment tatrováckého vzduchem chlazeného agregátu je 2 100 Nm v rozsahu 1 100 – 1 200 otáček z minutu.

Cisterna bohužel disponuje pouze manuálně řazenou převodovkou Tatra 14 TS 210 L. Činnost jejího pomocného pohonu pro čerpadlo je možná až do rychlosti 10 km/h.

Čtyřdveřová kabina je jednoprostorová, šestimístná. Ve střední horní části je po celé šíři police, na spodní části je uzpůsobena pro uchycení páteřové desky.

Na jejím levém boku je zásuvka Rettbox-air pro doplňování tlakového vzduchu a dobíjení akumulátorů, po nastartování se samočinně odpojí.

V přední části vozu je u nárazníku na podélnících rámu uchycen elektrický lanový naviják s tažnou silou 50 kN, vybaven je šnekovou převodovkou a jištěním proti přetížení. Naviják je standardně uložen v nástavbě vozu kvůli rozměrům hasičské zbrojnice.

Podvozek odolá teplotám do 200 °C, krátkodobě – po dobu 15 minut – až 1000 °C, rozvody vzduchu, paliva a elektřiny kryjí speciální návleky.

Tatra dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 1 200 mm. Na držácích bočních zpětných zrcátek jsou pracovní LED světlomety pro osvětlení boků vozidla. LED Panel pro osvětlení je rovněž na přední kapotě Tatry.

Nástavba

Nástavba je modulová a sestává ze tří částí. Přední a zadní schrány jsou vyrobeny ze speciálních hliníkových profilů a olepeny plechem, mezi nimi je nádrž na hasivo z nerezavějící oceli. Vejde se do ní 8 500 litrů vody a 510 litrů pěnidla.

O dodávku hasiva se stará čerpací zařízení THT PKA 3000–250 o jmenovitém výkonu 3 000 litrů za minutu podle ČSN 1028–1. Čerpadlo je vybaveno automatickou vývěvou, pěnidlo je přiváděno do sání.

Na horní pochozí plošině nástavby je přípojný bod pro lafetovou proudnici.

Bezprostřední okolí automobilu je osvětleno LED světly na bocích a zadní části nástavby, pro osvětlení místa zásahu slouží pneumaticky vysouvaný osvětlovací stožár se čtyřmi 24V LED světlomety o celkovém světelném toku 30 000 lumenů s krytím IP 44.

Sdílet