Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Firma WISS Czech dodala jihomoravským hasičům technický automobil Volvo, zářivě červený vůz sídlí na stanici Blansko

Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje pořídil pro svou stanici v Blansku zářivě červený technický automobil Volvo s kabinou pro družstvo. Sboru ho dodala firma WISS Czech za 4 830 925 korun včetně DPH a příslušenství.

Podvozek

Automobil je postaven na dvounápravovém podvozku Volvo FL44 R 8L LEAF s trvalým pohonem všech kol. Brzdy jsou na obou nápravách kotoučové.

Přeplňovaný naftový šestiválec D8K dosahuje výkonu 210 kW, jeho maximální krouticí moment je 1 071 Nm. Převodovka je samozřejmě automatická, v tomto případ jde o skříň Allison Al306 s retardérem.

Jednoprostorová čtyřdveřová kabina pro družstvo je šestimístná. Pod druhou řadou sedadel je úložný prostor, sedák je dělen na dvě části. Komfort zajišťuje nezávislé vytápění a klimatizace.

V kabině jsou dva dýchací přístroje PSS 5000, ve čtveřici dobíjecích úchytů jsou ruční svítilny, v dalších čtyřech ruční radiostanice Hytera. Automobil je vybaven digitálním vozidlovým terminálem.

V dosahu sedadla velitele je výjezdový tablet a lampička na čtení, v zorném poli řidiče je displej couvací kamery.

Mezi první a druhou řadou sedadel je 230V zásuvka napojená na sdruženou zásuvku Rettbox-air. Ta slouží kromě dobíjení akumulátorů a jejich konzervaci i k doplňování tlakového vzduchu.

Automobil dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 750 mm. Světelné výstražné zařízení je červenomodré kombinace.

Spuštění a změna tónů zvukového výstražného zařízení je možná tlačítkem houkačky u řidiče nebo samostatným tlačítkem u velitele.

Nástavba

Nástavba je vyrobena z profilů ze slitin lehkých kovů a olepena hliníkovým plechem. Na každém boku je trojice schrán krytá hliníkovými roletkami, do zadního úložného prostoru se vstupuje nahoru výklopnými dveřmi. Pod předními a zadními schránami jsou výklopné stupačky.

Všechny výsuvné a výklopné prvky jsou označeny retroreflexními polepy v místech, které při použití přesahují půdorysný obrys Volva.

V pravé zadní schráně jsou například hygienické prostředky pro základní očistu hasičů u zásahu. Automobil je vybaven vysokotlakým hasicím agregátem PETO HCA – 120/4 – B se spalovacím motorem, startuje se elektricky. K dispozici je 200litrová nádrž na vodu a 10litrová na pěnidlo.

Bezprostřední okolí automobilu osvětlují LED světla na bocích a na zadní části nástavby. Další pracovní LED světlomety najdeme na držácích bočních zpětných zrcátek a pod předním oknem.

V pravé přední skříni je uloženo vyprošťovací zařízení s příslušenstvím a prostředky ke zvedacím vakům. V pravé prostřední najdeme mimo jiné průmyslový vysavač.

V levé přední skříni jsou elektrická kalová čerpadla, elektrocentrála a nad nimi na výsuvném prvku řetězová a kotoučová pila. Nechybí prodlužovací kabely a osvětlení.

Levá prostřední schrána patří lezecké skupině a jejímu vybavení, vlevo vzadu najdeme hasicí přístroje, stabilizační tyče Paratech a příslušenství k nim.

Zadní část účelové nástavby je určena pro uložení sady dřeva pro stabilizaci, vyprošťovací plošinu a skládací žebřík.

Rozměry automobilu

Volvo je dlouhé 7 800 mm, široké 2 550 mm a vysoké 3 150 mm.

Sdílet