Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Velitelský automobil Mitsubishi L200 dodala hasičům do Velkých Karlovic firma THT Polička, podvozek byl pořízen v Rakousku

Hasiči z Velkých Karlovic pořídili pro potřeby jednotky zářivě červený velitelský automobil Mitsubishi L200. Do staršího podvozku vyrobila vestavbu firma THT Polička.

Starší Mitsubishi L200 – rok výroby je 2019 – pořídila obec Velké Karlovice v Rakousku, s financováním automobilu pomohl Zlínský kraj z programu „Dotace obcím pro jednotky sborů dobrovolných hasičů Zlínského kraje“.

Vhodný podvozek hasiči hledali téměř půl roku, zahraniční nákup se jim nakonec jevil jako nejlepší řešení.

Mitsubishi v původně bílé barvě disponuje uzávěrkou zadního diferenciálu a systémem pohonu všech kol Super Select. To ve zkratce znamená, že vůz může díky rozdělovací převodovce využívat stálý pohon všech kol jak na silnici, tak v terénu – i s použitím redukce. Součástí systému je uzávěrka mezinápravového diferenciálu.

Přečtěte siTatra Force dobrovolných hasičů z Velkých Karlovic byla první čtyřkolkou v zářivě červeném odstínu RAL 3024

O pohon se stará přeplňovaný dvouapůllitrový naftový čtyřválec o výkonu 113 kW, splňuje emisní normu Euro 6. Převodovka je pouze manuální, ke zklamání hasičů z Velkých Karlovic nebylo možné najít na trhu podvozek s automatem a pohonem Super Select, který by měl „rozumný“ nájezd a cenu.

Podvozek určený pro zvýšenou zátěž je vybaven ocelovými kryty. Vůz je vybaven zadní couvací kamerou, o vestavbu – i zakoupení podvozku – se postarala firma THT Polička. Rozvor náprav je 3 000 mm.

Světelné výstražné zařízení je modročervené kombinace. O dobíjení a konzervaci akumulátorů se stará zásuvka MagCode na levé straně vozu.

Kabina je pětimístná, pro spojení slouží dvojice vozidlových radiostanic – jak analogová, tak digitální. V dobíjecích úchytech najdeme ruční radiostanice a ruční svítilnu.

Za předním nárazníkem je uchycen elektrický lanový naviják Rhino-8 s tažnou silou 35 kN a jištěním proti přetížení.

O osvětlení bezprostředního okolí automobilu se starají LED světla na bocích a v zadní části nástavby.

Ve vybavení Mitsubishi nechybí vysokotlaké hasicí zařízení spojené se 150litrovou nádrží na vodu, k dispozici je i 10 litrů pěnidla. V automobilu dále najdeme například motorovou řetězovou pilu s příslušenstvím, hasicí přístroje, páčidlo i lékárničku.

Automobil nahradil postarší Ladu Niva, která byla v roce 2006 hasičům bezplatně převedena od PČR Praha.

Sdílet