Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na železniční trati u Jívové proběhlo cvičení simulující srážku dvou vlaků, na místě bylo skoro 90 zasahujících

Velké záchranářské cvičení se v pondělí 28. listopadu 2022 odehrálo na železniční trati u Jívové. Složky Integrovaného záchranného systému Olomouckého kraje využily toho, že na železnici byla plánovaná výluka, a připravily propracovaný scénář nehody, jejímiž účastníky byly desítky zapojených příslušníků, záchranářů, členů štábu a figurantů.

Do pondělní akce se zapojili krajští hasiči, záchranná služba, Správa železnic, Fakultní nemocnice Olomouc i policie. Záchranáři museli nejprve vyprostit figuranty ze zdemolovaných vlaků, pak jim poskytnout první pomoc a transportovat do nemocnice. Řešila se také koordinace jednotlivých složek IZS, ale třeba i nakolejení poškozených vagonů a evidence osob.

Děkuji hasičům, záchranářům, zdravotníkům, policistům a vůbec všem lidem, kteří se do cvičení zapojili, za výborně zvládnuté cvičení a jejich obětavou práci.

Je skvělé vidět, že máme v Olomouckém kraji skutečné profesionály, kteří si dokážou poradit s každou mimořádnou situací,

řekl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.


Na základě scénáře se po nahlášení nehody rozběhly záchranné práce, na kterých se podíleli profesionální i dobrovolní hasiči, záchranáři, zdravotníci a policisté.

Při dopravní nehodě byl výrazně poškozen první vagon a přední část lokomotivy. Hasiči museli vyprostit desítky zraněných. Z celkového počtu 29 cestujících byli 2 mrtví, 12 středně a těžce zraněných a 10 s lehkým zraněním, ostatním pasažérům se nic nestalo.

Zasahující jednotky požární ochrany třídily zraněné metodou START, zároveň hasiči vytvořili ve zdemolovaném voze evakuační otvory, kudy předávali zraněné záchranářům. Ti je třídili metodou triáže a poskytovali přednemocniční neodkladnou péči.

Sanitními vozy a vrtulníkem byli pacienti převezeni do Fakultní nemocnice Olomouc, kde je po aktivaci traumaplánu přijímali zdravotníci. Policisté se postarali o evidenci cestujících, zraněných a pátrání po pohřešovaných osobách s využitím dronu i služebního psa.

S ohledem na charakter mimořádné události, nepřístupný terén a počet zraněných byl zřízen štáb velitele zásahu a místo zásahu bylo rozděleno do dvou úseků. Po skončení záchranných prací pak jednotky zahájily likvidační práce a ve spolupráci s hasiči SŽ došlo k nakolejení vozů zpět na trať.

Účelem cvičení bylo prohloubení spolupráce mezi všemi složkami IZS, jejich koordinace a efektivní řízení. Cvičení mělo prověřit také komunikaci mezi jednotlivými operačními středisky a spojení mezi štábem velitele zásahu a zasahujícími složkami.

Seznam zúčastněných složek:

  • HZS Olomouckého kraje
  • Správa železnic, s.o. Hasičský záchranný sbor, jednotka Přerov
  • Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje
  • Policie ČR
  • Fakultní nemocnice Olomouc

Cvičení VLAK 2022 v číslech:

  • 5 zúčastněných složek
  • 89 zapojených příslušníků, záchranářů a zdravotnického personálu, členů štábu
  • 29 figurantů
  • 35 kusů techniky
  • 11 jednotek požární ochrany
  • 2 drony
Lucie Balážová
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet