Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru v Arnultovicích zemřel dobrovolný hasič, v troskách bylo následně nalezeno další tělo

Dne 30. listopadu 2022 v brzkých ranních hodinách vyjeli hasiči k nahlášenému požáru do Nového Boru části Arnultovice.

Při příjezdu první jednotky na místo události byla požárem zasažena značná část podkroví objektu. K hašení bylo jednotkami PO postupně nasazeno pět vodních proudů a vysokotlaké hasicí a řezací zařízení CCS Cobra. Lokalizaci nahlásil velitel zásahu po sedmé hodině ráno.

Na místo byly povolány jednotky: HZS Česká Lípa a SDH obcí Nový Bor, Skalice u České Lípy, Cvikov, Sloup v Čechách, Česká Lípa a Kamenický Šenov.


Při zásahu zemřel člen jednotky sboru dobrovolných hasičů Skalice u České Lípy.

Během hašení požáru se na dobrovolného hasiče zřítila stropní konstrukce. Ostatní zasahující hasiči ho ze sutin vyprostili, okamžitě byla zahájena resuscitace, která byla neúspěšná.

Ministr vnitra Vít Rakušan vyjádřil lítost nad ztrátou lidského života: „Upřímně mě mrzí, co se při požáru stalo a chtěl bych vyjádřit soustrast rodině a všem pozůstalým.“

Generální ředitel HZS ČR Vladimír Vlček vyjádřil upřímnou soustrast rodině zemřelého hasiče i jeho kolegům slovy: „Hasiči jsou jedna velká rodina a ztráta každého jednoho z nás je velmi bolestná. Chtěl bych připomenout celému národu zásluhy všech dobrovolných hasičů, kteří nasazují život dobrovolně, ve svém osobním volnu. Je mi to moc líto.“

Rodině dobrovolného hasiče, který při zásahu přišel o život, vyjadřuje hlubokou a upřímnou soustrast také Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje. „Žádná slova nemohou dostatečně vyjádřit zármutek, který soucítíme. Rodině a pozůstalým zesnulého hasiče přejeme hodně sil,“ říká plk. Jan Hadrbolec, ředitel Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.

K tragické události se vyjádřil i hejtman Libereckého kraje Martin Půta: „Ztráta života je vždy smutná a bolestivá událost. Bohužel, dnes se taková stala, když ve snaze pomoci druhým zemřel dobrovolný hasič. Upřímnou soustrast rodině, blízkým a všem přátelům. Čest jeho památce.“

Za posledních deset let v České republice přišlo o život při zásazích u požárů celkem 6 dobrovolných a 3 profesionální hasiči.

Aktualizace ze dne 1. 12. 2022

Kriminalisté společně s příslušníky Hasičského záchranného sboru dnes objevili v patře domu lidské tělo bez známek života zavalené sutinami. Po jeho vyproštění se budeme věnovat jeho identifikaci.

kpt. Mgr. Pavla Jakoubková DiS.
por. Mgr. Jaroslava Benešová
HZS České republiky
HZS Libereckého kraje
Sdílet