Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Technický automobil Volkswagen Transporter dobrovolné jednotky hasičů ze Solnice má prostor pro čtyřčlenné družstvo

Město Solnice pořídilo pro svoji jednotku požární ochrany nový technický automobil na podvozku Volkswagen Transporter, který je unikátní uspořádáním prostoru pro posádku – dokáže na místo události přepravit družstvo 1+3.

Podle požadavků jednotky a technických možností vozidla jej dodala firma PROGRES SERVIS SIBŘINA spol. s r.o.

Oproti předchůdci došlo u nového vozu k výraznému roz­šíření a modernizaci vybavení; zvýšena je aktivní i pasivní bezpečnost přepravovaných hasičů. Jednotka bude s novým technickým automobilem zasahovat především u dopravních nehod, technických zásahů a živelních pohrom.

Podvozek

Pro přestavbu byl zvolen zesílený podvozek VW Transporter T6.1 s dlouhým rozvorem a vznětovým motorem o výkonu 110 kW, ten je přenášen přes manuální šestistupňovou převodovku na všechna čtyři kola.

Do předního nárazníku byl zastavěn elektrický lanový naviják.

Světelné výstražné zařízení je červenomodré kombinace. Ovládá se sdruženým ovladačem na palubní desce, stejně jako pracovní světla a oranžová sváděcí alej. Zvukové zařízení je možno ovládat jak tímto ovladačem, tak i tlačítkem houkačky na volantu.

Pro spojení s KOPIS slouží analogová radiostanice Motorola GM360 a tablet Samsung.

V kabině jsou čtyři jednotlivá sedadla, ke každému se vstupuje samostatnými dveřmi. Mezi sedadly je podélně umístěn regál na vybavení. Hasiči tak z vozidla již vystupují vybaveni věcnými prostředky, které potřebují pro prvotní zásah.

Police mezi zadní řadou sedadel je využita pro uložení zdravotnického batohu a prostředků pro poskytování první pomoci nebo transportu zraněných osob, jsou zde umístěny i kufry s nářadím nebo dva hasicí přístroje.

Mezi sedadly řidiče a velitele jsou trvale dobíjeny dvě přenosné radiostanice a dvě svítilny. Na svislé části úložného prostoru jsou v držácích dvě lehké zásahové přilby.

Dýchací přístroje a náhradní tlakové láhve jsou umístěny za zadními sedadly a jsou přístupné po jejich odklopení.

Nákladový prostor

Nákladový prostor – od prostoru posádky oddělený pevnou přepážkou – je přístupný zezadu, nahoru výklopnými dveřmi. Většina vybavení je uložena na výsuvných platech.

Dolní plato, o nosnosti 400 kg, je určeno pro sadu hydraulického vyprošťovacího zařízení Holmatro. Sadu doplňují pomůcky pro stabilizaci havarovaných vozidel a pro vyprošťování zraněných osob.

Horní plato, s nosností 200 kg, jednotka osadila dvojicí motorových řetězových pil Husqvarna s příslušenstvím, akumulátorovým osvětlovacím stožárem, nádobami na sorbent a záchytnou vanou.

Na levé straně plata byl vytvořen box na europřepravky. V přepravkách se nachází ovládání pneumatických zvedacích vaků Holmatro, sorpční prostředky, aku nářadí, vázací prostředky nebo dřevěné hranoly.

Pneumatické zvedací vaky o nosnosti 16, respektive 11 tun, jsou uloženy v prostoru nad přepravkami.

Na spodní části plata je přichycena sekera, lesnická lopatka, páčidlo a pákové kleště. Mezi platy je pak v hliníkové kapse umístěn teleskopický žebřík.

Pod stropem nákladového prostoru je umístěna páteřová deska. Na bocích jsou prodlužovací hadice k HVZ Holmatro, teleskopický trhací hák s pilkou, koště a lopata, ale i trvale napájený dobíječ na akumulátory Makita.

Při navrhování vozidla byla zachována prostorová rezerva pro další vybavení. Počítáno je s pořízením nástrojů pro vnikání do uzavřených prostor, nehodové clony, nebo automatizovaného externího defibrilátoru.

Pořízení tohoto vozidla je v historii jednotky jedinečný okamžik, srovnatelný snad jen s pořízením automobilové stříkačky Škoda v roce 1933.

Poděkování proto patří veliteli jednotky Františku Hovorkovi a strojníku Lukáši Kouřímovi za přípravu a úspěšnou realizaci tohoto projektu, dále Městu Solnice za financování vozidla, které proběhlo pouze z vlastních zdrojů, tedy bez dotací (1 747 318,65 Kč včetně DPH, pozn. red.).

Děkujeme i zaměstnancům firmy PROGRES SERVIS SIBŘINA spol. s r.o. za zhmotnění našich požadavků při jeho výrobě.

Sdílet