Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pozměňovací návrh senátora Nytry zajistil podnikovým hasičům dřívější odchod do důchodu

Senát Parlamentu České republiky na své třetí schůzi probíhající od 24. listopadu 2022 schválil novelu zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění. Ten umožňuje zdravotnickým záchranářům a zaměstnancům podnikových jednotek požární ochrany odejít dříve do důchodu.

Nárok na dřívější odchod do důchodu se vztahuje na pojištěnce, kteří v zaměstnání zdravotnického záchranáře nebo člena jednotky hasičského záchranného sboru podniku odpracovali aspoň 4 400 směn.

Zaměstnáním zdravotnického záchranáře se rozumí zaměstnání, v němž jsou po 31. prosinci 1992 vykonávány práce člena výjezdové skupiny zdravotnické záchranné služby, operátora zdravotnického operačního střediska a pomocného operačního střediska zdravotnické záchranné služby a záchranáře horské služby (dále jen „zdravotnický záchranář“).

Zaměstnáním člena jednotky hasičského záchranného sboru podniku se rozumí zaměstnání, v němž jsou po 31. prosinci 1992 vykonávány práce člena jednotky hasičského záchranného sboru podniku.

Směnou v zaměstnání zdravotnického záchranáře nebo člena jednotky hasičského záchranného sboru podniku vykonávaném po 31. prosinci 2022 se rozumí 8 hodin výkonu práce, před 1. lednem 2023 se tím rozumí odpracovaná směna.

Důchodový věk se stanoví tak, že se od standardního důchodového věku odečte 30 kalendářních měsíců za prvních 4400 směn a 1 kalendářní měsíc za každých dalších 74 směn.

Podle odstavce 1 lze odečíst nejvýše 60 kalendářních měsíců.

Sdílet
Přiložené soubory
navrh_novely.pdf zobrazit online PDF 543 kB
pozmenovaci_navrh_JPO.pdf zobrazit online PDF 602 kB