Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hledají se hrdinové

Nábor v USA na hasičskou profesi nesl titul"Hledají se hrdinové"

Amerika měla v každé době své hrdiny – zlatokopy, kovboje, piloty bombardérů, hráče baseballu, astronauty, počítačové magnáty. Nyní již rok uctívá hasiče. " Jsou odvážní a prostí. Ukázali tolik statečnosti," říká Lea Grahamová, která na newyorské West Side v obchodu se suvenýry prodává zboží s iniciálami F. D. N. Y., zkratkou Hasičského úřadu města New York. Trika s těmito čtyřmi písmeny jdou prý na odbyt více než ta, na nichž jsou pro New York typické motivy věže Světového obchodního centra, kdysi nejvyšší mrakodrapy, Empire States nebo Socha svobody. " Dobře se prodávají i hasičské přilby a modely hasičských vozů," libuje si prodavačka. Odvaha, s jakou se hasiči loni 11. září vrhli do ohnivého pekla ve věžích Světového obchodního centra, na Američany zapůsobila. A to tak, že jejich hrdinství zcela zastínilo přehmaty a zmatek při záchranných operacích na jihu Manhattanu. Hasičský sbor New Yorku měl ještě před 13 měsíci mizernou pověst, potýkal se s nedostatkem členů. Poté, co pod troskami mrakodrapů zahynulo 343 hasičů, se vše změnilo.

Amerika začala vyznávat kult hasičů. Náborová akce newyorského hasičského úřadu pod heslem " Hledají se hrdinové" měla úspěch. Přihlásilo se desetkrát víc uchazečů, než mohl úřad přijmout.

Rok po atentátu na newyorské mrakodrapy zůstávají hasiči idoly Ameriky. Točí se o nich filmy.

Stávají se hrdiny románů. " Je to fakt změna. Kdysi si z vás každý utahoval, a teď máte uznávané povolání," říká Henry Alexis, hasič z jednotky, která má stanici u přístaviště Ferry Terminal. Po chvíli dodává: " Zaplatili jsme za to však příliš velkou cenu."

PAVEL JÉGL New York zvláštní zpravodaj
Sdílet