Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tým posttraumatické péče HZS Jihočeského kraje se školil v Borovanech

Ve dnech 21. – 22. 11. 2022 a 1. – 2. 2022 proběhla pravidelná odborná příprava členů týmu posttraumatické péče HZS Jihočeského kraje. Vzhledem k tomu, že se v posledních letech tým rozrostl na 25 členů a 10 kandidátů na členství, organizuji toto odborné setkání ve dvou termínech.

Poděkování odcházejícím členům

Svoji dráhu u hasičů se rozhodli ukončit k 30. 11. 2022 ppor. Josef HynekDiS. z požární stanice Písek, a k 31. 1. 2023 pprap. Vladimír Polách z požární stanice Jindřichův Hradec.

První jmenovaný je zakládajícím členem našeho týmu v době, který se výrazně zasloužil o jeho zdárné fungování v prvních letech jeho existence. Vladimír Polách je naopak jedním z krátce působících členů v našem týmu, který ovšem patřil během března až května 2022 k jedněm z nejaktivnějších psychosociálních pracovníků na jihočeském Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině (dále jen KACPU).

Oběma patří můj upřímný dík za jejich pomoc lidem v tíživých životních situacích. Oba budou mezi námi při podobných týmových školeních vždy vítáni jako milí a vážení hosté.

Osobní setkání obou hasičských duchovních

Při prosincovém setkání se zkřížily životní a profesní cesty našeho současného duchovního prim. Mgr. Rostislava Homoly B. Th., který navzdory svému nabitému pracovnímu programu nemocničního kaplana v písecké nemocnici externě spolupracuje s posttraumatickým týmem již od 1. 7. 2018, s otcem R. D. Mgr. Šimonem Stančíkem, který byl od 1. 1. 2022 kromě své kněžské služby ve Vlachově Březí pověřen službou jako duchovní poradce pro profesionální i dobrovolné hasiče v českobudějovické diecézi.

Oba duchovní svým upřímným a osobitým způsobem rozšiřují naše obzory o spirituální oblast a zapojují se do pomoci hasičů a jejich rodinných příslušníků v náročných životních situacích.

Bilancování náročného roku 2022

Členové týmu posttraumatické péče HZS Jihočeského kraje byli v tomto roce mimo svoji činnost na jihočeském KACPU povoláni k 10 mimořádným událostem. V souvislosti se zvládáním psychosociálních dopadů ukrajinské uprchlické vlny v Jihočeském kraji jsme se ve spolupráci s našimi partnery z neziskového sektoru zapojili do dalších 60 intervencí.

Členové týmu zde odsloužili celkem 84 z celkových 250 pracovních směn, které na KACPU dohromady odpracovali psychosociální pracovníci, duchovní, překladatelé a další dobrovolníci. Koncem listopadu se vybraní členové týmu zúčastnili taktického cvičení složek IZS na zámku v Českém Krumlově.

Podpora projektu Zákopová svíčka

Nejaktivnější členové psychosociálního týmu na KACPU z řad ukrajinských uprchlíků a překladatelů založili v dubnu 2022 za velkorysé podpory statutárního města České Budějovice ukrajinské komunitní centrum „Nadija“ (ukrajinsky Naděje), do kterého se přesunula střednědobá a dlouhodobá psychosociální péče o ukrajinské uprchlíky žijících v Českých Budějovicích a přilehlém okolí.

V současné době pracovníci komunitního centra rozbíhají projekt, kterým se snaží kousek světla naděje poslat ukrajinským bojovníkům přímo na frontovou linii. Členové týmu během obou školících setkání uspořádali na tento projekt dobrovolnou sbírku, která vynesla krásných 5200 korun.

Izraelský intervenční protokol Emoční pomoc

V říjnu a listopadu 2022 jsem absolvoval online školení v tomto pokročilém intervenčním nástroji, který se opírá o zásahové zkušenosti izraelských kolegů v neklidném prostředí Středního východu a o aktuální poznatky z neurobiologie lidského mozku.

V současné době se učím tyto velmi inspirativní poznatky s cílenou prací s nervovou soustavou zasaženého člověka prakticky využívat ve své intervenční a terapeutické činnosti. Na obou školeních jsem se se členy posttraumatického týmu podělil o své první zkušenosti a vyzkoušeli jsme si i jednu praktickou ukázku. Při příštích setkáních budeme v této oblasti pokračovat.

Slovo závěrem

Z každého školení, kterého se účastní Rostislav Homola, si odnáším povzbuzení a poučení do dalších dní. Tentokrát se s námi Rosťa podělil o myšlenku, kterou bych chtěl zakončit i tuto trochu delší tiskovou zprávu. Ta zní: „Na co se díváš, tím se stáváš.“

Jak prosté a moudré. Tato myšlenka člověka současně citlivě kárá i podpůrně směruje. Přeji nám všem, abychom v tomto adventním čase měli svůj zrak upřený k těm věcem, které nás dělají více vnímavými, soucitnými a vnitřně radostnými lidmi.

mjr. Mgr. Tomáš Adámek
psycholog HZS Jihočeského kraje
Sdílet