Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na zasněžených silnicích se bouralo, auta končila na střeše nebo v příkopech

Již od brzkých ranních hodin zasahují hasiči u dopravních nehod. Proto apelují na řidiče, aby v tomto zimním období, kdy jsou zasněžené a namrzlé silnice, dali nohu z plynu a jeli se vší opatrností a ohleduplností ke všem účastníkům silničního provozu.

Liberecký kraj

Od brzkého rána se Liberecký kraj potýká s přívaly sněhu, který komplikuje dopravu nejen ve městech, ale také na páteřních komunikacích.

Nejhorší situace je jako již tradičně v horských úsecích. Uvíznuté kamiony blokují provoz na silnici I/13 v Albrechtickém kopci u Frýdlantu, průjezd přes Oldřichovské sedlo je také omezený.

Komunikace I/35 v úseku Bílého Kostela je sjízdná s obtížemi a další problémy jsou v na komunikacích u Jablonce nad Nisou.

V centru Liberce došlo k několika dopravním nehodám.

Policisté vyjížděli ke střetu dvou osobních vozidel do ulice Dobiášova a o několik minut později například také do ulice Budyšínská. Aktuálně vyšetřujeme dopravní nehodu na silnici I/35 ve směru od Chrastavy, kde se u sjezdu k OD Globus střetla dvě osobní vozidla.

Dopravní policisté od dnešní půlnoci do současné doby vyjížděli již k bezmála dvěma desítkám dopravních nehod. Žádná si naštěstí nevyžádala vážná zranění.

Policie ČR, Liberec

Moravskoslezský kraj

Od brzkého rána do 20:00 hod., v pondělí 12. 12. 2022, zaměstnala vydatná sněhová nadílka hasiče v celém Moravskoslezském kraji. Hasiči v souvislosti s počasím vyjeli k 82 událostem. Během těchto nehod vyjeli hasiči v kraji k dalším 58 událostem.

Hasiči ve většině případů vyjížděli k dopravním nehodám a pomoci vozidel, která vlivem kluzké vozovky sjela mimo komunikaci. Počet nehod se vyšplhal na číslo 54, z toho ve 20 případech tahali hasiči vozidla z příkopů a sněhových závějí.

Další činnost, kterou hasičům sníh připravil, byly vyvrácené a polámané stromy a větve. K tomuto typu události vyjížděli hasiči celkem ve 28 případech. Těžká vyprošťovací technika hasičů zasahovala u více než 10 událostí.

Mezi vážnější nehodu, která se stala vlivem silného sněžení, se řadí dnešní nehoda dvou kamionů a jednoho osobního vozidla na silnici I/11 v Hrádku, kde u nehody došlo ke zranění jedné osoby a silnice vedoucí na Slovensko byla osm hodin kompletně uzavřena v obou směrech.

HZS Moravskoslezského kraje

Olomoucký kraj

Klimatické podmínky v kraji komplikují dopravu na silnicích především na Jesenicku. Zasahujeme u nehody sypače u Bernartic, který jsme vyprostili z příkopu a vrátili na komunikaci.

Řešili jsme kolizi nákladního vozidla v Jeseníku, vyprošťovali jsme v Šumperku řidiče z osobního vozidla po nárazu do stromu.

HZS Olomouckého kraje

Pardubický kraj

Časně ráno vytahovali hasiči z příkopu osobní automobil, který v Koldíně skončil v příkopu. V Oldříši na silnici směrem na Borovou skončil osobní automobil v příkopu. Jedna osoba byla při nehodě zraněna. V Lipovci, nedaleko Podhořan u Ronova, skončilo vozidlo na střeše, a ještě v příkopu. Lehce zraněná osoba byla předána zdravotníkům. Majitel si vytažení a odtažení vozu zajistil sám.

V Heřmanově Městci pomáhaly tři jednotky hasičů řidiči prázdné cisterny od převrácení do příkopu. Na velmi kluzké vozovce to při rozjezdu řidiče s cisternou táhlo do příkopu. Hasiči řidiči pomohli z nesnází.

V Dřítči na Pardubicku se na zasněžené vozovce střetla dvě vozidla. Nehoda se obešla bez zranění. Hasiči provedli protipožární opatření. Následně bylo vozidlo, které skončilo částečně v příkopu, vytaženo.

V Hrádku na Orlickoústecku jsme vyprošťovali sedmitunový nákladní automobil, který blokoval silnici.

V Šedivci jsme pomáhali řidiči, který s vozem skončil na boku a v příkopu. Při našem příjezdu byl již řidič mimo vozidlo a v péči zdravotníků. Hasiči zajistili místo nehody.

K nejvážnější nehodě došlo v Pardubickém kraji na silnici z Komárova směrem na Dolní Ředice. Na místě zasahovaly dvě jednotky – profesionální z Holic a dobrovolná z Dašic. Jednalo se o dodávku s vlekem, která částečně skončila na poli a na boku. Řidič cestoval ve voze sám a zůstal v něm zaklíněn. Hasiči muže vyprostili čelním oknem. Na místě byly všechny složky IZS.

Poté se jednalo již o podobné zásahy – v České Třebové jsme pomáhali uvízlému kamionu, stejně na tom byl i řidič, který uvízl s kamionem ve Štěpánově u Skutče. V Chocni skončil v příkopu autobus převážející šest cestujících. Nikomu se naštěstí nic nestalo. Autobus jsme pomohli dostat z příkopu. V Prosetíně zapadl traktor provádějící zimní údržbu. Na pomoc samozřejmě přispěchali hasiči.

HZS Pardubického kraje

Zlínský kraj

Ve čtyři hodiny ráno vyjížděli profesionální hasiči z Otrokovic k havárii osobního vozidla, se kterým řidič skončil na střeše. Nehoda se obešla bez zranění.

O hodinu později zasahovali hasiči ze stanice Holešov u další havárie automobilu, který skončil v příkopu. I tato nehoda se obešla naštěstí bez zranění. Hasiči u vozidla provedli protipožární opatření a vůz vytáhli zpět na silnici.

Krátce před šestou hodinou ranní vyjeli již podruhé hasiči z Otrokovic. Tentokrát k dopravní nehodě dvou osobních vozidel, která se střetla ve Zlíně v místní části Lhotka. Nehoda tak daný úsek obousměrně uzavřela. Při nehodě byla zraněna jedna osoba, kterou posádka zdravotnické záchranné služby převezla do krajské nemocnice.

Po šesté hodině ranní vyjeli do Bratřejova na Zlínsku k havárii osobního auta hasiči stanice Zlín a dobrovolná jednotka z Vizovic. Vozidlo skončilo na střeše v příkopu. Nehoda se i tentokrát obešla bez zranění.


Od 15:00 hodin do 18:30 hodin došlo na území okresu Kroměříž ke 3 nehodám, na území okresu Zlín k jedné nehodě a k zapadnutí sanitky v okresu Vsetín. Při těchto nehodách došlo k zranění jedné osoby.

V 15:36 hodin u obce Těšnovice v místní části Trávník skončil osobní automobil na střeše. Zraněná osoba byla mimo vozidlo. Asi o 200 metrů dál jsme zaznamenali druhou nehodu. Tu jsme prověřili v 15:54 hodin. V tomto případě byl automobil pouze v příkopu a řidič bez zranění. Vozidlo vytáhl na laně kolem jedoucí řidič. V obou případech zasahovala jednotka HZS Zlínského kraje stanice Kroměříž.

V 15:47 hodin u obce Kvasice poblíž střelnice bylo vozidlo na boku a bez zranění. S pomocí navijáku jsme vozidlo dostali zpět na kola. Řidič nasedl, rozloučil se a odjel. U nehody zasahovala jednotka HZS Zlínského kraje stanice Otrokovice.

V 17:00 hodin jednotka HZS Zlínského kraje stanice Zlín vyjela k osobnímu automobilu u obce Zádveřice-Raková u místní části Zádveřice, který byl zaklíněn ve svodidlech. Nastal problém z hlediska komunikace, protože řidička byla neslyšící. Nicméně, než jsme přijeli na místo, ochotní lidé automobil vyprostili. Nehoda byla bez zranění, z vozidla neunikly žádné provozní kapaliny.

V 18:05 hodin jsme přijali žádost Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje k snesení pacientky v Rožnově pod Radhoštěm na ulici Borová z důvodu, že zapadla sanitka. Mělo dojít k přeložení pacientky. Na místo byla vyslána jednotka Hasičského sboru města Rožnov pod Radhoštěm. Před naším příjezdem však byla sanitka vyproštěna.

HZS Zlínského kraje

Sdílet