Středa 15. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Děčínští hasiči-lezci nacvičovali v areálu společnosti Chart Ferox záchranu zraněného pracovníka z výšky

Ve středu 21. prosince 2022 dopoledne vyjeli hasiči společně s lezeckou skupinou ze stanice Děčín do areálu společnosti Chart Ferox. Připraveno bylo taktické cvičení s námětem záchrany zraněné osoby z výšky.

Pracovník provádějící plnění velkokapacitní nádrže otvorem umístěným ve vrchní části uklouzl a spadl přes okraj nádrže. Díky zádržnému systému zůstal zachycen v postroji – bohužel, ale v takové výšce, že nebyl schopen se svépomocí dostat bezpečně na zem.

Před příjezdem zasahujících jednotek připravila požární hlídka příjezdovou cestu tak, aby technika mohla přijet do výrobní haly co nejblíže k místu události.

Prvotním průzkumem hasiči zjistili, že zaměstnanec je v bezprostředním ohrožení života. Dva členové lezecké skupiny vytvořili kotevní bod a provedli bezpečnou záchranu osoby na zem k připraveným nosítkům, kde jí byla poskytnuta předlékařská pomoc s důrazem na možný vznik crush syndromu. Po uložení a zafixování do nosítek byla zraněná osoba transportována přes výrobní halu na určené místo k simulovanému ošetření zdravotnickou záchrannou službou.

Po ukončení taktického cvičení provedl velitel stanice a řídící cvičení mjr. Ing. Dan Schwamberger vyhodnocení, poděkoval vedení společnosti za poskytnutí prostor, za aktivní spolupráci na přípravě cvičení a přítomné současně informoval o okamžitém navázání velmi úzké spolupráce při přípravě na mimořádné události, která se bude týkat odborné přípravy, zejména v podobě praktických výcviků v areálu společnosti.

Chart Ferox je významným celosvětovým strojírenským a výrobním závodem, který klade důraz na kryogenní zařízení a řešení pro skladování, distribuci a konečné použití zkapalněných plynů, zkapalněného zemního plynu (LNG), vodíku a dalších.

Mezi hlavní výrobky společnosti patří především průmyslové sycení CO2, velkokapacitní skladovací nádrže, kryogenické přepravní systémy, systémy palivových nádrží na zkapalněný zemní plyn a vodík, vodíkové čerpací stanice a mnoho dalších.

HZS Ústeckého kraje
Sdílet