Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Uskladněné seno shořelo

Více než 14 hodin zasahovala jednotka SDH Veselí nad Lužnicí společně s jednotkami HZS Soběslav a Tábor a SDH Dráchov a Přehořov při požáru sklaďáku sena v Dráchově nedaleko Soběslavi.

Naše jednotka s CAS-32 Tatra 148 (1+2) dorazila na místo události jako první. Jednalo se o požár dřevěného sklaďáku se senem. V době příjezdu byl požárem zasažen celý povrch uskladněného sena, kterým byl sklaďák naplněn asi do jedné třetiny a hořela i střešní konstrukce. Z hořící střechy odlétávaly žhavé kousky střešní krytiny(eternit) a zapalovali slámu na hnojišti, které bylo cca 5 metrů od nedaleké budovy kravína. Ve spolupráci s přítomnými příslušníky SDH Dráchov byl veden jeden proud C k tomuto hnojišti, po jeho uhašení se přesunul k druhému proudu C, který byl veden do čelní strany sklaďáku, která byla cca 100 m od neposečeného lánu obilí.

Naše příslušníky po svém příjezdu nahradili příslušníci jednotky HZS Soběslav (CAS-24 Liaz) v dýchací technice, jejíž použití bylo nutné vzhledem k silnému zakouření prostoru. Z druhé strany sklaďáku vytvořila další C proud jednotka HZS Tábor(CAS-32 Tatra 815). Na místo dorazila i jednotka SDH Přehořev (CAS-24 Trambus), která spolupracovala s HZS Soběslav.

Po lokalizaci požáru bylo rozhodnuto o postupném vyvezení doutnajícího sena na nedaleké posečené pole, vyvážení prováděla technika majitele objektu a později i další povolaná zemědělská technika, vyvezený materiál na poli dohašovala jednotka SDH Přehořov.

Velitel zásahu rozhodl, že naše jednotka bude provádět kyvadlovou dopravu vody od řeky Lužnice (vzdálené cca 1,5 km), kde vytvořila čerpací stanoviště jednotka SDH Dráchov (PPS-12). Naše jednotka doplňovala všechny ostatní cisterny, celkem byla pro vodu 17×.

Po vyvezení většiny materiálu v cca 1.30 hod. se jednotky HZS Soběslav, HZS Tábor a SDH Přehořov vrátily na základnu, na místě požáru zůstala hlídkovat naše jednotka, ke které byl povolána technika DVS-12 Avia s elektrocentrálou, osvětlovacím stožárem a dalšími hasiči. Celou noc prováděla dohašování doutnajících zbytků sena ve sklaďáku. Seno vyvezené na poli hlídala jednotka SDH Dráchov s civilní cisternou Tatra 815 (firma Goliat). Cca v 7.45 byla naše jednotka vystřídána jednotkou HZS Soběslav a vrátila se na základnu.

Průběh zásahu jednotky JSDHO Veselí:
Datum zásahu: 14. 8. 2004 – 15. 8. 2004
Technika: CAS-32 Tatra 148, DVS-12 Avia, elektrocenmtrála Honda, osvětlovací stožár 2×1000W
Počet zasahujících: 8
Vyhlášení poplachu: 17.33
Výjezd jednotky: 17.38
Příjezd k zásahu: 17.45
Zahájení zásahu: 17.45
Odjezd na základnu: 8.04
Příjezd na základnu: 8.14

Stanislav Kaisler
velitel družstva JSDHO Veselí nad Lužnicí
http:sdh-veseli.hyperlink.cz
Sdílet