Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při explozi bytu v Kopřivnici se zranila jedna osoba, 47 jich bylo evakuováno

Ve čtvrtek 29. 12. 2022 zasahovalo šest jednotek hasičů u výbuchu bytu v Kopřivnici. Hasiči evakuovali 47 osob, jedna osoba byla při výbuchu zraněna a byla odvezena do nemocnice.  

Operační středisko přijalo tísňový hovor o explozi s následným zřícením zdi v bytě v 19:12 hod. Na místo vyjeli profesionální hasiči ze stanic Kopřivnice, Nový Jičín, Frýdek-Místek a Ostrava-Zábřeh, kteří s sebou vezli speciální kontejnery určené pro stabilizaci budov. Spolu s profesionálními hasiči na místě zasahovali i místní dobrovolní hasiči z Kopřivnice. Během zásahu byli vysláni do Kopřivnice i profesionální hasiči z Bílovce, kteří zajišťovali dopravu statika na místo události.

Hasiči po příjezdu zahájili průzkum bytu, kde zjišťovali, zda po explozi nezůstal někdo pod troskami zdi. Současně provedli kontrolu, zda v bytě nehoří a nejsou případně žádná skrytá ohniska. Po provedení průzkumu hasiči odvětrali mírně zakouřené prostory, neboť požár menšího rozsahu byl uhašen před příjezdem hasičů.

Během zásahu bylo z panelového osmi patrového domu evakuováno celkem 47 osob, kterým bylo zajištěno provizorní přístřeší a pitný režim ve vedlejším vchodě druhého panelového domu. Po celou dobu zásahu byl pro evakuované osoby připraven i evakuační autobus. Jedna osoba se při explozi zranila a posádka záchranné služby ji převezla do Fakultní nemocnice v Ostravě.

Z důvodu exploze a následnému pádu stěny, byl na místo povolán statik, který zkoumal, zda je daný byt staticky narušen. Tato obava se naštěstí nepotvrdila a technika určená pro stabilizaci budov nebyla na místě potřeba a mohla se tak vrátit na svou základnu. Spolu se statikem byli na místo povolání i plynaři, kteří provedli kontrolu rozvodů plynu v panelovém domě.

Po ukončení činnosti hasičů, předal velitel zásahu panelový dům Policii ČR, která zahájila šetření příčiny exploze. Jelikož bylo rozhodnuto, že celý dům bude nepřístupný pro obyvatele až do ranních hodin 30. 12. 2022, zajistili hasiči, ve spolupráci s vedení města Kopřivnice, provizorní ubytování pro dvě osoby. Ostatní osoby našly zázemí u svých příbuzných a známých. Hasiči na místě pomáhali i s převozem osob do provizorního ubytování.

Lukáš Popp
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet