Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Uhlířských Janovicích mají nový devítimístný dopravní automobil Renault Master

Město Uhlířské Janovice pořídilo pro svou jednotku sboru dobrovolných hasičů nový dopravní automobil DA-L1Z na podvozku Renault Master. Vůz je předurčen pro přepravu osob a materiálu.

Vozidlo v celkové hodnotě 999 461 Kč včetně DPH bylo pořízeno z dotací MV ČR – GŘ HZS, které přispělo částkou 450 000 Kč, Středočeského kraje ve výši 300 000 Kč a SH ČMS SDH Uhlířské Janovice s částkou 50 000 Kč. Město Uhlířské Janovice automobil dofinancovalo 199 461 Kč.

Nový dopravní automobil dodala firma AUTO POŠÍK a.s., pro kterou přestavbu na hasičské vozidlo provedla společnost PROGRES SERVIS SIBŘINA, spol. s r.o.

Master má pohon předních kol a manuální šestistupňovou převodovku, motor je naftový čtyřválec o objemu 2 299 m3 o výkonu 100 kW splňující emisní normu Euro 6.

Vozidlo je ve verzi se zvýšenou střechou v jasně červeném odstínu RAL 3020 s bílým reflexním pruhem. Světelné výstražné zařízení je červenomodré kombinace s červenou částí rampy na levé straně; v zadní části je oranžová sváděcí alej, její krajní světla jsou opět v červenomodré kombinaci.

Dopravní automobil je devítimístný, sedačka mezi řidičem a velitelem je sklápěcí. Druhá a třetí řada sedaček je samostatná a lze je posouvat, nebo snadno demontovat; zadní prostor lze použít pro přepravu nákladu nebo například k transportu vozíčkářů.

Do prostoru osádky se vstupuje posuvnými dveřmi na pravé straně. Klimatizace je doplněna nezávislým horkovzdušným topením. Kabina osádky a zavazadlový prostor jsou osvětleny LED světly a vybaveny USB zásuvkami pro dobíjení mobilních telefonů.

Pro spojení je určená analogová radiostanice Motorola DM2600, v zavazadlovém prostoru jsou umístěny dvě ruční radiostanice Motorola DP 1400, ruční vyprošťovací nástroj, lékárnička velikosti III, dvě ruční svítilny, sněhový a práškový hasicí přístroj a dva vyprošťovací nože na bezpečností pásy.

Pro bezpečnost při pohybu vzad je vozidlo vybaveno parkovacími senzory a couvací kamerou, zobrazení je integrováno ve zpětném zrcátku.

Vozidlo je rovněž vybaveno tažným zařízením do celkové hmotnosti přípojného vozidla 2 500 kg.

Děkujeme všem, kteří se podíleli finančně či organizačně na pořízení tohoto vozidla, zejména zastupitelům města, kteří podpořili uvolnění prostředků na zakoupení dopravního automobilu, který svojí předurčeností zvyšuje akceschopnost jednotky zejména při dopravě většího počtu sil k mimořádné události, evakuaci osob včetně vozíčkářů, transportu materiálu, humanitární pomoci a přepravy motorového člunu.

Poslední dva roky ukázaly, že tento typ vozidla v jednotce chyběl.

Hasiči Uhlířské Janovice
Sdílet