Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Brněnští hasiči – cyklisté přivezli vavříny

Poháry pro vítěze ve svých věkových kategoriích přivezli z I. ročníku časovky do vrchu Drahaňák na Prostějovsku brněnští hasiči

 – cyklisté nprap. Ivan Lattenberg (kategorie do 60 let) a prap. Ivan Růžička (kategorie do 40 let). Závod v neděli 15. srpna uspořádal prostějovský územní odbor HZS Olomouckého kraje, devítikilometrová trať vedla od startu v Žárovicích lesem do kopce s převýšením cca 350 metrů do cíle v obci Drahany a nejlepší časy se pohybovaly okolo 21 minut. Úspěšní reprezentanti brněnských profesionálních hasičů se v cíli netajili tím, že jim náročná trať vyhovovala, protože oba patří mezi milovníky kopců.
Cyklistika jako součást prohlubování a udržování fyzické kondice hasičů má v Brně dlouholetou tradici a Brňané se od 90. let účastní i závodů Českého poháru v silniční cyklistice a mistrovství republiky, pořádaných HZS. Pro rozvíjení sportovních aktivit v roce 2002 při územním odboru HZS vznikl i Sportovní klub Hasiči Brno, který kromě příznivců cyklistiky sdružuje také tenisty, triatlonisty a hráče florbalu. Vrcholných cyklistických závodů v České republice i v zahraničí se účastňuje 5 – 6 brněnských hasičů. Od roku 2001 má tradici cyklistický závod Brněnský prígl, který brněnští hasiči jako součást Mistrovství republiky v silniční cyklistice pořádají pro své kolegy i policisty v okolí Brněnské přehrady.
Reprezentanti brněnského územního odboru HZS loni v létě závodili také na cyklistické části Světových her hasičů a policistů v Barceloně. Letos v červenci dva z nich stáli na startu mistrovství Evropy hasičů – profesionálů v olympijském triatlonu u Bodamského jezera. V konkurenci 250 závodníků z celé Evropy se prap. Ivan Růžička dostal do první desítky a po zdolání 600metrové plavecké trati, běhu na 6 kilometrů a cyklistického závodu na 33 kilometrů obsadil celkové 8. místo. V červenci Brňané zabodovali také na mistrovství světa hasičů v silniční cyklistice v Luxemburku. V časovce jednotlivců dojel nprap. Ivan Lattenberg ve své kategorii na 8. místě, v silničním závodě jednotlivců s hromadným startem pak skončil šestý. Historicky největším úspěchem cyklistů z brněnského klubu je loňské vítězství prap. Ivana Růžičky v kategorii nad 35 let na mistrovství Evropy hasičů v německém Duisburgu.


kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet