Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ziegler dodal do spolkové země Durynsko čtyři lesní speciály Mercedes-Benz Unimog

Výrobce hasičských automobilů Ziegler dodal do německé spolkové země Durynsko čtyři lesní speciály na podvozku Mercedes-Benz Unimog. V průběhu roku je doplní další tři kusy stejného typu techniky.

Podvozek

Automobil je postaven na dvounápravovém šasi Mercedes-Benz Unimog U5023 o rozvoru 3 850 mm. Pohání ho přeplňovaný naftový motor o výkonu 170 kW, který splňuje emisní normu Euro 6.

Třímístný automobil o maximální technicky přípustné hmotnosti 14 500 kg je dlouhý 6 700 mm, široký 2 500 mm a 3 100 mm vysoký.

Mercedes dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 1 200 mm, okolo kabiny i nástavby jsou vodní trysky pro ochranu před sálavým teplem. Speciálními návleky jsou chráněny rovněž rozvody paliva, elektřiny a vzduchu.

Durynsko, plným názvem Svobodný stát Durynsko, je spolková země ležící v samém středu Spolkové republiky Německo. Má rozlohu 16 173 km² a přibližně 2,14 milionu obyvatel, patří tedy k menším německým spolkovým zemím. Hlavním a největším městem je Erfurt. Dalšími významnými městy jsou Jena, Gera, Výmar nebo Gotha.

Wikipedia.org

Nástavba

Nástavba je vyrobena tradiční metodou nástavbáře – tedy systémem ALPAS. Jedná se o samonosný systém konstrukce požární nástavby složený z bočních dílů s úchytem pro rolety s policemi a spojovací středové části. Nemusí tak mít středové nosné sloupky, v případě poškození lze vyměnit pouze tu část nástavby, která utrpěla újmu.

O dodávku hasiva se stará čerpací zařízení Ziegler FPN 10–2000–2H o výkonu 2 000 litrů za minutu při tlaku 10 barů. Objem vodní nádrže je 3 000 litrů, dalších 500 litrů je k dispozici pro ochranné vodní trysky – ty jsou tlakovány samostatným elektrickým čerpadlem.

O řízení nástavby se stará systém Z-Control, na střeše je dálkově ovládaná lafetová proudnice ALCO APD 1 DC.

Sdílet